LIFE STYLE

Δήμητρα Παπαδοπούλου: Η «Μαντάμ Σουσού» είναι παντού γύρω μας…

δήμητρα-παπαδοπούλου-η-μαντάμ-σουσο-802114

Ευτυχής στιγμή είναι για την Δήμητρα Παπαδοπούλου η συνάντησή της με τη θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που περιοδεύει ανά την Ελλάδα, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο και το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου, θα αφηγηθεί τα όνειρά της στο θερινό δημοτικό θέατρο Βόλου.

Η αγαπημένη ηθοποιός με το πολυδιάστατο ταλέντο, ζωντανεύει πάνω στη σκηνή την ανεπανάληπτη ηρωίδα, που βρίσκεται πάνω και πέρα από εποχές, ακολουθώντας το όνειρο που οδηγεί στη χλιδή. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναλύει την προσωπικότητα που «γέννησε» η έμπνευση του Δημήτρη Ψαθά και υπογραμμίζει ότι είναι ευδιάκριτη παντού, σε κάθε χώρο και σε κάθε εποχή.

Χαρακτηρίζει «μόρφωμα» τη Σουσού και επισημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται ένα λαμπρό μέλλον, αλλά πρέπει να έχει την αντίστοιχη υποδομή για να το στηρίξει. Η πολυτάλαντη πρωταγωνίστρια υπογραμμίζει ότι πίσω από τις γραμμές υπάρχουν κοινωνικά μηνύματα, ενώ υποβόσκει η παρουσία της φούσκας, του ονείρου και της απογοήτευσης, την οποία βιώνουν οι νεοέλληνες.

Συνέντευξη στην ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

To θέατρο, ως μέσο κοινωνικής έκφρασης, οφείλει να προσφέρει ψυχαγωγία ή προβληματισμό, στις σημερινές δύσκολες εποχές;

Η ψυχαγωγία περιέχει ετυμολογικά την αγωγή της ψυχής, με την έννοια ότι αν τεθεί από τη σωστή πλευρά η λέξη αυτή, είναι πάρα πολύ αναγκαία.

-Η Μαντάμ Σουσού έχει θέση στη σουρεαλιστική εποχή που ζούμε;

Απόλυτα και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να την κάνω. Την ημέρα που μου έγινε αυτή η πρόταση, είδα στο πρόσωπό της τον νεοέλληνα, όλη την κατάρρευση του νεοέλληνα πάνω σε δανεικά, σε πισίνες, σε μια φούσκα. Είδα όλη την φούσκα πάνω στη Σουσού και για αυτό αποφάσισα να την κάνω. Διαφορετικά θα μπορούσε να είναι γραφικό ένα τόσο παλιό έργο. Την αγάπησα πολύ. Την αγαπώ και καταλαβαίνω την ανάγκη της για μια όμορφη ζωή, την κατανοώ, κατανοώ τη λύπη της στην πτώση, γιατί η πτώση πάντα πονά. Την κατανοώ τη Σουσού, την αγαπώ πάρα πολύ, είναι πολύ δικιά μου, δηλαδή την έκανα δικιά μου.

-Πίσω από τις γραμμές, πέρα από το κωμικό στοιχείο και τη σάτιρα, υποβόσκουν πολιτικά μηνύματα;

Κοινωνικά μηνύματα θα έλεγα, παρά πολιτικά. Στη Σουσού υπάρχουν ενδείξεις για έναν ψυχισμό που ονειρεύεται διάφορα. Δεν έχει δώσει το αντίστοιχο αντίτιμο για να αποκτήσει αυτό που θέλει. Υπάρχουν δύο μηνύματα στη Σουσού, όπως την έχω μεταφράσει μέσα στην ψυχή μου από τον Ψαθά. Το ένα είναι ότι δικαιούται ένας άνθρωπος να ονειρεύεται και δικαιούται να φαντασιώνεται ένα πολύ καλό μέλλον, πολύ λαμπρό, πολύ χλιδάτο. Απλά αν δεν έχει την αντίστοιχη υποδομή να το στηρίξει, θα του έρθει στο κεφάλι. Δεν μπορεί να σταθεί. Εκεί αρχίζει η ύβρη. Με αυτή την έννοια μιλάω για ένα κοινωνικό μήνυμα, παρά πολιτικό με την στενή έννοια.

– Η Σουσού, ο Παναγιωτάκης και ο Καντακουζηνός αντιπροσωπεύουν, άραγε, τις εποχές της ευμάρειας και της λιτότητας;

Θα μπορούσαμε να το πούμε και έτσι, απλά είναι πολύ γενικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Παναγιωτάκης αντιπροσωπεύει το μέτρο και μια κοινωνική αγκύλωση, γιατί την έχει την κοινωνική αγκύλωση και ο Καντακουζηνός σίγουρα εκπροσωπεί το όνειρο και την φούσκα. Πιο πολύ έτσι τα διαβάζω εγώ αυτά τα δύο πρόσωπα. Η Μαντάμ Σουσού παραπαίει ανάμεσα στη μιζέρια μιας γραφικής κοινωνικής τάξης, που είναι η λαϊκή τάξη και αυτή παραείναι μυθοποιημένη για τα δικά μου γούστα, για τα δικά μου μέτρα. Από τον Ψαθά είναι πιο μυθοποιημένοι οι καλοί εργάτες, οι καλοί λαϊκοί άνθρωποι και η άλλη τάξη είναι για «πέταμα». Πιστεύω ότι σε όλες τις τάξεις βρίσκεις πολύ ωραίους ανθρώπους και πολύ ανόητους. Εγώ έτσι βλέπω τα πράγματα. Δεν τα βλέπω ταξικά, τα βλέπω πιο ευρύτερα. Πέρασα από διαφόρους χώρους και καταλήγω να πω ότι σε κάθε χώρο υπάρχουν ανόητοι και πολύ σωστοί άνθρωποι. Σε κάθε χώρο, εννοώ κοινωνικό, υπάρχουν συνειδητοί και ασυνείδητοι. Μπορείς να βρεις πάρα πολύ έξυπνους πλούσιους και συνειδητοποιημένους και πάρα πολλούς ασυνείδητους και ανόητους, που κακομεταχειρίζονται τα πλούτη τους. Μπορείς όμως να βρεις στον πλούτο ανθρώπους με κοινωνική ευαισθησία, ενώ μπορείς να βρεις και στη λαϊκή τάξη πολλούς συνειδητούς ανθρώπους, σοφούς. Απλά είναι πιο προσωπικό το θέμα.

-Ο σουρεαλισμός και η υπερβολή χαρακτηρίζουν, άραγε, κάθε εποχή; Υπάρχουν, τελικά, στο dna των Ελλήνων;

Κυτταρικά μεταφέρουμε πολλά δεδομένα, πολλά στοιχεία, εμφυλιακά, αλλά και υπεροψία. Λέει κάποια στιγμή η Μαντάμ Σουσού, το λέω εγώ, δεν το λέει ο Ψαθάς: «Mου ανήκει κληρονομικώς όλος ο αρχαίος ελληνικός ο κάλος». Η Σουσού θεωρεί ότι ο Πλάτωνας είναι θείος της. Εχουμε μια «προγονοπληξία».

-Ολοι κρύβουμε μια Μαντάμ Σουσού μέσα μας και σε κάθε χώρο υπάρχει μια Μαντάμ Σουσού;

Εννοείται. Πάντα υπάρχει και παντού. Εξαρτάται από την αγωγή μας, από τον πολιτισμό μας, το υπόβαθρο που έχουμε, την παιδεία, τους γονείς μας, αλλά η Σουσού είναι ένα εγγενές κυτταρικό προφίλ. Είναι μόρφωμα η Σουσού.

-Με ποια συναισθήματα αναμένετε τη συνάντησή σας με το θεατρικό κοινό του Βόλου;

Χαίρομαι που θα έρθω στον Βόλο, μια πόλη που είναι πολύ μεγάλο κέντρο καλλιτεχνικό. Εχει μια δόνηση δική του ο Βόλος. Δεν είναι τυχαίο μέρος. Εχει κάτι διαφορετικό και οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει από τον Βόλο, είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι.

-Πώς σχολιάζετε την πολιτική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, η οποία προβληματίζει και ανησυχεί τον κόσμο;

Είμαι κι εγώ πολύ προβληματισμένη, πολύ κουρασμένη από αυτή την κατάσταση. Εχουμε δεχτεί πάρα πολλά κύματα απογοήτευσης, ματαίωσης, ταλαιπωρία. Αλλες γενιές έχουν υποστεί πόλεμο και έχουν πεθάνει στους δρόμους με όπλα. Από αυτή την άποψη είμαστε καλύτερα.

-Είστε, ωστόσο, αισιόδοξη;

Πάντα. Είμαι από τη θέση μου και τη φύση μου αισιόδοξη.

-Αφήσατε το δικό σας αποτύπωμα σε αυτή την ηρωίδα, φιλτράροντάς τη μέσα από τη δική σας ματιά. Ποιο είναι το στοιχείο που επιθυμείτε να μείνει στον θεατή;

Οτι έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε και τα πιο ψηλά και τα πιο φευγάτα, αλλά να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το αντίτιμο για αυτό που ονειρευόμαστε. Δεν είναι τίποτα τσάμπα.

-Σε κάθε παράσταση εισπράττετε την αγάπη του κόσμου…

Είμαι ευγνώμων για αυτό και θέλω πολύ να είμαι καλά και ξεκούραστη, για να μπορώ να δώσω αγάπη, για να πάρω αγάπη, γιατί τελικά είναι το μοναδικό αγαθό που μπορούμε να ανταλλάσσουμε τσάμπα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου