LIFE STYLE

Τα «σπάνε» πρίγκιπας Χάρι και πρίγκιπας Γουίλιαμ – Πώς μοίρασαν έσοδα που προέρχονται από την Νταϊάνα

τα-σπάνε-πρίγκιπας-χάρι-και-πρίγκιπ-775409

Σε μια νέα συμφωνία κατέληξαν ο πρίγκιπας Χάρι με τον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, που δείχνει πως οι σχέσεις τους είναι πιο τεταμένες από ποτέ.

Τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να διαιρέσουν όλα τα μελλοντικά έσοδα του αποθέματος από το μνημείο της μητέρας τους μεταξύ των φιλανθρωπικών τους οργανώσεων, καθώς ολοκληρώνονται οι λεπτομέρειες της ξεχωριστής, εργασιακής τους σχέσης.

Μια συμφωνία μεταξύ του Βασιλικού Ιδρύματος του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ και του πλέον εγκαταλελειμμένου Βασιλικού Ιδρύματος των Σάσεξ, υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με οικονομικά έγγραφα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συμφωνία κλείστηκε μόλις έναν μήνα προτού ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ανακοινώσουν ότι σκοπεύουν να αποχωρήσουν από ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.

Τον Απρίλιο του 2013, το φιλανθρωπικό Βασιλικό Ίδρυμα ανέλαβε τον νόμιμο έλεγχο του «The Diana, Princess of Wales Memorial Fund» για την διασφάλιση τυχόν μελλοντικών εσόδων. Το ταμείο δεν λαμβάνει πλέον κεφάλαια, αλλά είναι κατανοητό ότι περιστασιακά λαμβάνει κάποια κληρονομιά και δωρεές, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του να πηγαίνει αρχικά, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που επέλεξαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι.

Ο διαχωρισμός των πριγκιπικών ιδρυμάτων

Το Βασιλικό Ίδρυμα λειτουργούσε με τα ονόματα των Σάσεξ και των Κέμπριτζ, αλλά τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποκάλυψαν πως θα απομακρυνθούν και επισήμως από την κοινή φιλανθρωπική τους οργάνωση, πράγμα που ενέτεινε τις φήμες πως τα δύο αδέρφια είχαν έρθει σε ρήξη. Τότε, μετονομάστηκε σε βασιλικό Ίδρυμα του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ, ενώ ιδρύθηκε το ξεχωριστό, αλλά πλέον ανενεργό, βασιλικό ίδρυμα των Σάσεξ.

Όσο για τα οικονομικά του Ιδρύματος; Η έκθεση του Βασιλικού Ιδρύματος και οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ανέφεραν: «Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, υπογράφηκε συμφωνία με το Βασιλικό Ίδρυμα των Σάσεξ, στο οποίο το Βασιλικό ίδρυμα σκόπευε να χορηγήσει το ήμισυ των καθαρών μελλοντικών εσόδων που έλαβε από το Diana Fund στους Σάσεξ. Τον Μάρτιο του 2020, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ ανακοίνωσαν πως δεν θα λειτουργούσαν πλέον με το  Sussex Royal ως το κύριο φιλανθρωπικό τους όχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και, ως εκ τούτου, το μερίδιό τους στο καθαρό εισόδημα θα δοθεί σε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής του πρίγκιπα Χάρι».

Σύμφωνα με το έγγραφο, το 2019, το Βασιλικό Ίδρυμα έλαβε 21.346 λίρες από το «The Diana, Princess of Wales Memorial Fund» ενώ το 2018 είχε λάβει 21.583 λίρες.

Πού μετέφερε τα χρήματα ο πρίγκιπας Χάρι;

Είναι κατανοητό ότι ο πρίγκιπας Χάρι ζήτησε το μερίδιό του από τα κεφάλαια για να το μεταφέρει στο Sentebale, μια φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε για να βοηθήσει τα θύματα ακραίας φτώχειας και του HIV/AIDS στο Λεσόθο, την Μποτσουάνα και το Μαλάουι.

Η ετήσια έκθεση του Βασιλικού Ιδρύματος αποκάλυψε ότι χορηγήθηκε επιχορήγηση ύψους 145.000 λιρών στο Sussex Royal για την διευκόλυνση της δημιουργίας του ιδρύματος. Επίσης, χορηγήθηκε ποσό ύψους 100.000 λιρών για την ανάπτυξη του προγράμματος βιώσιμου τουρισμού του πρίγκιπα Χάρι, το Travalyst.

Στο πλαίσιο της απόφασής τους να «εγκαταλείψουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα», το Royal Foundation δήλωσε ότι συμφώνησε να παράσχει «ένα σπιτικό για έργα παλαιού τύπου που δημιουργήθηκαν από τον δούκα και την δούκισσα του Σάσεξ».

Αυτό περιλαμβάνει τα προγράμματα του Empowering Communities και του Full Effect, τα οποία καταπολεμούν τη βία των νέων στο Λονδίνο και το Νότιγχαμ και παρέχουν χρηματοδότηση σε μια κοινοτική κουζίνα στο δυτικό Λονδίνο. Το Endeavour Fund μεταφέρθηκε στο ίδρυμα Invictus Games ενώ το πρόγραμμα Coach Core έχει γίνει ένα νέο φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε γίνει γνωστό πως ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εγκατέλειψαν και επίσημα το ίδρυμά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρώντας σε έναν παγκόσμιο φιλανθρωπικό οργανισμό, που πήρε το όνομά του από τον γιο τους, Άρτσι. Το πρώην βασιλικό ζευγάρι, που ζει πλέον στο Λος Άντζελες μετά την αποχώρησή του από την βασιλική οικογένεια, ετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την νέα τους φιλανθρωπική οργάνωση, το Archewell, τους τελευταίους μήνες.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου