ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

«Ηταν μεγάλη η ευθύνη», τόνισε η Βολιώτισσα Βαρβάρα Λιθαδιώτη

ηταν-μεγάλη-η-ευθύνη-τόνισε-η-βολιώτ-889383

Την αποθέωση γνώρισαν κατά την υποδοχή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας Καλλιτεχνικής Κολύμβησης, κατά την επιστροφή τους από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, χθες το πρωί της Κυριακής 26/6.

Η Βολιώτισσα προπονήτρια της Εθνικής, Βαρβάρα Λιθαδιώτη, ανέλαβε χρέη πρώτης προπονήτριας, μιας και η ομοσπονδιακή τεχνικός Αναστασία Γκούτσεβα δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στη Βουδαπέστη, τονίζοντας κατά την επιστροφή της πως το βάρος ήταν μεγάλο.

Σε αυτό το παγκόσμιο η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε δύο ιστορικά μετάλλια (χάλκινα) στο Τεχνικό και Ελεύθερο Σόλο, ενώ οι Ελληνίδες αθλήτριες σημείωσαν και άλλες διακρίσεις όπως η 4η θέση στο Κόμπο, η 5η θέση στο Τεχνικό Ομαδικό, η 6η θέση στο Ελεύθερο Ντουέτο με τις Πλατανιώτη – Μαλκογεώργου, η 6η θέση στο Highlight και η 8η στο Ελεύθερο Ομαδικό.

Στην αποστολή που επέστρεψε από Ουγγαρία, παρούσες ήταν επίσης οι Βολιώτισσες αθλήτριες Ελένη Φραγκάκη (Ομαδικό Τεχνικό και Ελεύθερο, Κόμπο, Highlight), και Ζωή Καράγγελου (Ομαδικό Τεχνικό και Ελεύθερο, Κόμπο, αναπλ. Highlight), αλλά και η Βολιώτισσα διεθνής κριτής Μαρία Μαρούγκα.

Την αποστολή υποδέχθηκαν από πλευράς Ομοσπονδίας η Ταμίας Ελευθερία Σαραντίδου και το μέλος του ΔΣ Τζώνη Καλημέρης, η ομοσπονδιακή τεχνικός Αναστασία Γκούτσεβα, η τεχνική σύμβουλος Ελένη Κουγιά, συγγενείς και φίλοι των μελών της αποστολής, αλλά και αρκετοί φίλοι του αθλήματος.

Οι πρωταγωνίστριες, οι προπονήτριές τους, αλλά και οι άνθρωποι της ΚΟΕ δήλωσαν:

Βαρβάρα Λιθαδιώτη (προπονήτρια): «Ήταν μεγάλη η ευθύνη, μου έπεσε όλο το βάρος και κυρίως στο Σόλο και το Ντουέτο, γιατί μου είχε πει η κυρία Γκούτσεβα να είμαι κοντά. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Και η Ευαγγελία, αλλά και όλα τα κορίτσια ως ομάδα. Κι αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας, ότι είναι δεμένες ως ομάδα. Όσο για την Ευαγγελία είναι βασίλισσα, δεν τη φτάνει κανείς σε αυτό το κομμάτι. Πλέον ετοιμαζόμαστε να φύγουμε για το Ευρωπαϊκό Νεανίδων όπου κι εκεί τα κορίτσια θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Είναι μια δικαίωση για τους κόπους και την προσπάθεια πολλών χρόνων. Ήρθαν αυτές οι διακρίσεις που ονειρευόμουνα καιρό. Ήταν μια τεράστια ιστορική επιτυχία, ένας στόχος που κυνηγούσα πολλά χρόνια και τελικά επιτεύχθηκε. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και το χάρηκα. Θα δώσω το 100% των δυνάμεών μου και στο Ευρωπαϊκό. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, προπονήτριες, συναθλήτριες και Ομοσπονδία».

Ελένη Φραγκάκη: «Ενα Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι πάντα μια τεράστια απολαυστική εμπειρία (για μένα ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση). Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Από τα μετάλλια της Ευαγγελίας μέχρι την 4η θέση στο Κόμπο, την κορυφαία που έχει πάρει ποτέ σε ομαδικό αγώνισμα η Ελλάδα σε Παγκόσμιο, αλλά και μέχρι τις πολύ καλές θέσεις στα υπόλοιπα αγωνίσματα. Έχουμε τώρα το Ευρωπαϊκό Νεανίδων και ευελπιστούμε σε νέες διακρίσεις και, γιατί όχι, μετάλλια».

Αναστασία Γκούτσεβα (ομοσπονδιακή τεχνικός): «Είμαι τόσο χαρούμενη και πολύ περήφανη, γι’ αυτές τις στιγμές τις ιστορικές, που θα μείνουν αξέχαστες. Αυτά τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και παρά τις δυσκολίες και τους δύσκολους αντιπάλους. Τα συναισθήματα είναι πάνω από τα όρια. Ευχαριστώ τα κορίτσια για τη σκληρή δουλειά και το φανταστικό αποτέλεσμα. Και εδικά για την Ευαγγελία, αλλά και για ολόκληρη την ομάδα. Είναι μόνο η αρχή. Είναι μια ανανεωμένη ομάδα, με προοπτικές, που -όπως μου λένε- ήρθε για να μείνει. Φεύγουμε, πλέον, για το Ευρωπαϊκό Νεανίδων. Ανυπομονώ να δω τα νεότερα κορίτσια να αγωνίζονται για καινούργιες διακρίσεις».

«Αυλαία» με έκτη θέση

Με την εθνική ομάδα να καταλαμβάνει την έκτη θέση στον τελικό του Highlight, ολοκληρώθηκαν τα αγωνίσματα καλλιτεχνικής κολύμβησης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Στην αυλαία μίας ιστορικής διοργάνωσης για τη χώρα μας, που πανηγύρισε τα πρώτα μετάλλιά της χάρη στην Ευαγγελία Πλατανιώτη (τρίτη θέση σε τεχνικό και ελεύθερο σόλο), οι Ζωή Αγραφιώτη, Μαρία Αλζιγκούζη, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώρη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου, Αντριάνα Μισίκεβιτς και Λυδία Παπαναστασίου βαθμολογήθηκαν με 87,2333 και υποχώρησαν μία θέση σε σχέση με τον προκριματικό, καθώς τις ξεπέρασαν οι ΗΠΑ.

Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ουκρανία με 95,0333β., κατακτώντας το δεύτερο χρυσό της στη διοργάνωση (μετά το κόμπο), με δεύτερη την Ιταλία (92,2667β.) και τρίτη την Ισπανία (91,9333β.) για την οποία το σημερινό ήταν και το μοναδικό της μετάλλιο στη διοργάνωση.

Εν τη απουσία της αποκλεισμένης Ρωσίας, που συνήθως κυριαρχεί απόλυτα στην καλλιτεχνική κολύμβηση, πρώτη δύναμη στη Βουδαπέστη αναδείχθηκε η Κίνα με τέσσερα χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια.

Σε σύνολο μεταλλίων, πάντως, πρώτες ήταν η Ιαπωνία και η Ουκρανία με 7 (από δύο χρυσά η καθεμία, όπως και η Ιταλία).

Η Ελλάδα με τα δύο χάλκινα της Πλατανιώτη ήταν πέμπτη, μαζί με την Αυστρία, που πήρε δύο χάλκινα στο ντουέτο με τις Βολιώτισσες αδελφές Αννα-Μαρία και Ειρήνη Αλεξανδρή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου