ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

«Η κυρία Μαίρη του Βόλου»

η-κυρία-μαίρη-του-βόλου-868578

Αφιέρωμα στη Μαίρη Παπαδημητρίου, τη Βολιώτισσα παλαίμαχη κολυμβήτρια και δημοσιογράφο, που έχει εργαστεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και συνεχίζει να αρθρογραφεί σ’ αυτόν, έκανε στο επίσημο περιοδικό της στο τεύχος του Δεκεμβρίου η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Η «κυρία Μαίρη του Βόλου», όπως τιτλοφορείται το δημοσίευμα, υπηρετεί μέχρι σήμερα τα αθλήματα του υγρού στίβου, αποτελώντας μία χαρακτηριστική φιγούρα στα κολυμβητήρια της πόλης.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο περιοδικό της ΚΟΕ: «Ο Βόλος έχει μια μακρά παράδοση στον χώρο του υγρού στίβου. Πολλοί και σημαντικοί είναι οι πρωταγωνιστές και

οι εκφραστές του, σπουδαίοι αθλητές, προπονητές και διοικητικοί παράγοντες. Η ομάδα του Βόλου άλλωστε ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας πριν από 95 ολόκληρα χρόνια.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές «φιγούρες» στα κολυμβητήρια της πόλης εδώ και 70 ολόκληρα χρόνια είναι η κυρία Μαίρη Παπαδημητρίου. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον Βόλο που να μην την γνωρίζει. Όλοι την σέβονται και την εκτιμούν. Γεννήθηκε αρχές της δεκαετίας του 1930 στο Βόλο, «είμαι 90 plus», όπως τονίζει, και έχει υπηρετήσει τον αθλητισμό, αρχικά ως κολυμβήτρια την δεκαετία του ‘50 και στη συνέχεια ως διοικητικός παράγων μεγάλων συλλόγων της Θεσσαλίας, όπως ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου και στη συνέχεια ο ΟΥΚ Βόλου, -σωματεία τα οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών από τη θέση του γενικού γραμματέα.

Η «κυρία Μαίρη», έτσι την φωνάζουν στο Βόλο, ασχολήθηκε επαγγελματικά στη ζωή της με τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε από τον όμιλο «Λαμπράκη», εργάστηκε στο περιοδικό «Γυναίκα» αρχές της δεκαετίας του ‘50, στη συνέχεια στον Ταχυδρόμο Αθηνών και βέβαια όταν εγκαταστάθηκε στην γενέτειρά της – τον Βόλο – στον «Ταχυδρόμο Βόλου» όπου ακόμα και σήμερα αρθρογραφεί κάθε Κυριακή.

Η κυρία Μαίρη -το πατρώνυμο της είναι Τατάγια – κατάγεται από την Μηλιά του Μετσόβου. Παντρεύτηκε το 1957 τον δικηγόρο Δημήτρη Παπαδημητρίου και απέκτησε δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο, που γεννήθηκε το 1959, και τον Ευθύμη, που γεννήθηκε το 1966. Κοντά στον αθλητισμό η ίδια, έστειλε τα παιδιά της στην πισίνα. Ο μεγαλύτερος γιος της ο Κωνσταντίνος διακρίθηκε ιδιαίτερα, και με τον ίδιο αρχηγό, ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου το 1979 κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στην υδατοσφαίριση νέων.

Η ενασχόλησή της με τον υγρό στίβο σε διοικητικό επίπεδο άρχισε το 1975, όταν εξελέγη γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Βόλου με πρόεδρο τον Περικλή Τσαλαπάτα. Διετέλεσε γενικός Γραμματέας από το 1975 μέχρι 1981 και στη συνέχεια δεν εγκατέλειψε ποτέ τον υγρό στίβο. Μάλιστα το 1999, παρακινούμενη από τον αείμνηστο Γιάννη Αντωνόπουλο – επί σειρά ετών αντιπρόεδρο της κολυμβητικής ομοσπονδίας – δημιούργησαν τον ΟΥΚ Βόλου με πρόεδρο το Γιάννη Αντωνόπουλο και γενική γραμματέα τη Μαίρη Παπαδημητρίου.

Τα χρόνια περνούν, η κυρία Μαίρη φωνάζει «είμαι 90 plus» αλλά δε σταματά ποτέ να ασχολείται με τον υγρό στίβο. Όταν υπάρχουν αγώνες, κατέχει την πρώτη θέση στην εξέδρα. Πανηγυρίζει τις επιτυχίες της βολιώτικης υδατοσφαίρισης και στεναχωριέται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Έχει άποψη για όλα όσα διαδραματίζονται και μιλάει γεμάτη περηφάνεια για τα χρυσά παιδιά της βολιώτικης υδατοσφαίρισης, τον Χάϊδο, τον Θοδωρή Βλάχο, τον Φίλιππο Καϊάφα, τον Βαγγέλη Πάτρα, που τίμησαν τον Βόλο και κατέκτησαν ολυμπιακά μετάλλια και είχαν συνεχόμενες παρουσίες σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Το «ΚΟΕ MAG» βρέθηκε στον Βόλο, μίλησε με την κυρία Μαίρη και την απαθανάτισε σε φωτογραφίες που μαρτυρούν το πάθος, την αγάπη και το σεβασμό που τρέφει για το άθλημα της υδατοσφαίρισης.

«Όλα ξεκίνησαν από τον άνδρα μου, τον Δημήτρη, ο οποίος ήταν πολίστας στον Ναυτικό Όμιλο Βόλου και αδελφικός φίλος με τον επίσης πολίστα Γιάννη Αντωνόπουλο, που στη συνέχεια της καριέρας του ήταν αντιπρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας και βέβαια μεγάλος διοικητικός παράγων του Βόλου.

Από μικρή ηλικία ήμουν κοντά στον αθλητισμό και η αγάπη μου για τον υγρό στίβο έστειλε τα παιδιά μου στην πισίνα.

Κάθε μέρα ήμουν εκεί και έτσι αγαπημένοι φίλοι αποφάσισαν να με αξιοποιήσουν και να βρεθώ σε διοικητικές θέσεις τόσο στον ΝΟΒ όσο και στον ΟΥΚ. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, κάναμε πολλά και σημαντικά πράγματα. Καταστήσαμε το Βόλο πρωταγωνιστή τόσο στο κολύμπι όσο και στην υδατοσφαίριση.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι το 1979 πήραμε το πρωτάθλημα νέων; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι αναδείξαμε μεγάλους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι σήμερα εξακολουθούν και «παίζουν» σημαντικό ρόλο με επικεφαλής τον Θοδωρή Βλάχο, που αναδείχτηκε άργυρος ολυμπιονίκης στο Τόκιο;

Αν και τα χρόνια πέρασαν εξακολουθώ να παρακολουθώ όλα τα γεγονότα στο άθλημα. Είμαι χαρούμενη που τα παιδιά μου με ακολούθησαν. Ακόμη και σήμερα ο πρωτότοκος γιος μου, ο Κωνσταντίνος, μετέχει και πρωταγωνιστεί σε αγώνες masters».

Η κυρία Μαίρη θυμάται πολλά και διηγείται σημαντικά πράγματα στην πολυετή παρουσία της στο χώρο. Δεν μπορεί ωστόσο να μην κάνει μια ειδική αναφορά στα ταξίδια που η ίδια καθιέρωσε τη δεκαετία του εβδομήντα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη Μονπελιέ, όταν κολυμβητές και κολυμβήτριες από τις δυο πόλεις αντάλλασσαν φιλοξενίες και δημιουργούσαν ένα κοσμικό γεγονός στις δυο πόλεις.

Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι η κυρία Μαίρη ήταν η πρώτη γενική γραμματέας του ΟΥΚ που σήμερα πρωταγωνιστεί και εκφράζει τη βολιώτικη υδατοσφαίριση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου