ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αθως Κραβαρίτης: «Μπαίνω στο νερό και γίνομαι άλλος άνθρωπος»

αθως-κραβαρίτης-μπαίνω-στο-νερό-και-γ-866597

Το περιοδικό της ΚΟΕ στο τεύχος του Δεκεμβρίου αφιέρωσε ένα τετρασέλιδο στον Αθω Κραβαρίτη, στον 90χρονο Βολιώτη κολυμβητή στην κατηγορία Masters, που συνεχίζει ακόμη να αγωνίζεται στις πισίνες, κερδίζοντας το χειροκρότημα και τον καθολικό σεβασμό όλων.

Το δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Παρατεταμένο χειροκρότημα για τον Αθω» έχει ως εξής: «Μια από τις πιο ωραίες και συγκινητικές στιγμές στον χώρο του υγρού στίβου τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, είναι η εικόνα ενός αθλητή που τελευταίος προσπαθεί να τερματίσει σε μια κούρσα αγώνων Masters.

Όλη η εξέδρα όρθια, χειροκροτεί παρατεταμένα. Φωνές ενθάρρυνσης από όλους. Καθώς έρχεται ο τερματισμός, όλοι επιβραβεύουν τον τελευταίο αθλητή.

Ποιος όμως είναι αυτός; Γιατί αυτό το χειροκρότημα; Γιατί αυτή η καθολική αποδοχή;

Γιατί είναι ο Άθως Κραβαρίτης. Ένας άνθρωπος 90 ετών, γεννημένος το 1933 στον Βόλο, που κολύμπησε πεταλούδα και διατηρεί τα ρεκόρ της χώρας στις κατηγορίες από ’80 έως ’89.

Μπορεί να τερμάτισε τελευταίος αλλά… με πανελλήνιο ρεκόρ. Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής του πολέμου του 1940 στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας,

στον Βόλο, μάθαινε να κολυμπάει με νεροκολοκύθες που τις έδεναν με σχοινί καθώς τότε δεν υπήρχαν σωσίβια. Έτσι έμαθε κολύμπι ο Άθως Κραβαρίτης που εκφράζεται στο περιοδικό της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και μεταφέρει μηνύματα ζωής σε όλους εμάς.

Ο Άθως, ο οποίος ξεκίνησε ως αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Βόλου και μετά τον πόλεμο διακρίθηκε στην κολύμβηση την δεκαετία του ‘50.

Αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα, για να δουλέψει στην ΔΕΗ και στο Ζάππειο έζησε ιστορικές στιγμές όταν οι ομάδες του ΝΟΒ (Ναυτικός Όμιλος Βόλου τότε) από το 1954 μέχρι και το 1957 κατακτούσαν τις κορυφαίες θέσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα μπροστά από πάρα πολλούς παραδοσιακούς Ομίλους.

Το ‘54 ο ΝΟΒ ήταν 3ος, το ‘55 3ος, το ‘57 3ος και το ‘56 στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Τι μας λέει λοιπόν ο Άθως Κραβαρίτης; «Λατρεία το κολύμπι για εμένα. Πάντα μου άρεσε να μετέχω σε αγώνες και κάποια στιγμή, όταν δημιουργήθηκε στην Πεύκη το Δημοτικό Κολυμβητήριο το 2003, συστηματικά άρχισα να κολυμπάω. Εδώ και 20 χρόνια κάθε μέρα βρίσκομαι στην πισίνα και κάνω 3 χιλιόμετρα προπόνηση. Μετέχω σε όλους τους αγώνες Masters και κατέχω τα Πανελλήνια ρεκόρ στις ηλικίες 80-84 και 85-89. Κολυμπάω στα 50 πεταλούδα, ενώ φυσικά θα με βρείτε στα 50, 100, 200 και 400 μέτρα ελεύθερο. Παίρνω το βραβείο από την Κολυμβητική Ομοσπονδία κάθε χρόνο και αποτελεί πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για εμένα.

Διατηρώ το ρεκόρ στα 50 πεταλούδα με χρόνο 1.00.20 και εάν με αυτό τον χρόνο πήγαινα στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στην κατηγορία μου, θα ήμουν σίγουρα μέσα στην τριάδα. Λατρεύω την πεταλούδα! Κολυμπάω όμως και 400 ελεύθερο σε 8.48’».

Ο Άθως έχει δυο κόρες και τρεις εγγονές. Η γυναίκα του είναι η Ιωάννα η οποία τον ενθαρρύνει πάντα να κολυμπάει. Ο ίδιος τόνισε συμπληρώνοντας «Πάντα παίρνω μέρος στους αγώνες σαν ΝΟΒΑ (Ναυτικός Όμιλος Βόλου Αργοναύτες) γιατί η παλιά αγάπη… δεν ξεχνιέται.

Μπαίνω στο νερό και γίνομαι άλλος άνθρωπος, τα ξεχνάω όλα. Συστήνω σε όλους να μην σταματήσετε το κολύμπι ποτέ. Να βάζετε στόχους και να αγωνίζεστε για αυτούς ανεξαρτήτως ηλικίας».

Ο Άθως έχει μια τρομερή αγάπη στους πρωταγωνιστές του αθλήματος. Θεωρεί την Άννα Ντουντουνάκη τρομερή και φοβερή, αφού κολυμπάει το αγώνισμα της πεταλούδας που αγαπάει πάρα πολύ. Ταυτόχρονα νιώθει ως μεγάλο, ασύγκριτο και αξέχαστο άνθρωπο τον Σπύρο Γιαννιώτη, τον αργυρό Ολυμπιονίκη της ανοικτής θάλασσας.

Στον χώρο των Masters έχει πάρα πολλούς φίλους και ξεχωρίζει από αυτούς τον Αντώνη Τσώνο και τον Κώστα Βολιώτη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου