ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΜΕΝΤΕΚΙΔΗ: Δεν σταματά η 16χρονη Βολιώτισσα

μεντεκιδη-δεν-σταματά-η-16χρονη-βολιώτι-826397

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Στην πανέμορφη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο και στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα που διεξήχθη το τριήμερο 5 – 7 Μαΐου, γράφτηκε μία ακόμη χρυσή σελίδα για την ελληνική κολύμβηση, με την 24μελή αποστολή να κατακτά 20 μετάλλια, πανηγυρίζοντας την πρώτη θέση σε βαθμούς και μετάλλια στη διοργάνωση.

Μέλος της η 16χρονη αθλήτρια της Νίκης Βόλου, Αναστασία Μεντεκίδη, η οποία πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στη σκυτάλη 4Χ100 ελεύθερο, ανεβαίνοντας μαζί με τις συναθλήτριές της Μαρία Χατζή, Μαρία Τροχαλάκη και Ζαχαρούλα Καλογέρη στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Η Βολιώτισσα κολυμβήτρια ήταν 5η και στα 200μ. ελεύθερο, στο ατομικό αγώνισμα όπου συμμετείχε, ολοκληρώνοντας μια σπουδαία παρουσία σε μια διοργάνωση, με υψηλό συναγωνισμό και επίπεδο.

Η Αναστασία Μεντεκίδη, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη σπουδαία διάκριση που πέτυχε στο Μαρόκο, για την πορεία της μέχρι το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, αλλά και για τους επόμενους της στόχους, σε μια χρονιά που θα κορυφωθεί με το πρωτάθλημα της κατηγορίας ΟΠΕΝ, αλλά και το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα μέσα Ιουλίου.

Η 16χρονη Βολιώτισσα πρωταθλήτρια μίλησε για την επιλογή της μεταξύ άλλων αθλητών και αθλητριών από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να στελεχώσει την ελληνική αποστολή για το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα: «Aρχικά έγινε το Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου ενάμιση μήνα και η προκήρυξη ορίζει ότι οι πρώτοι των αγωνισμάτων παίρνουν αυτομάτως την πρόκριση για το Παγκόσμιο Σχολικό. Συγκροτήθηκε μια ομάδα από 24 κολυμβητές και κολυμβήτριες και πήγαμε στο Μαρόκο, όπου ήρθαν πολλές επιτυχίες για όλους μας και η πρώτη θέση από την Ελλάδα».

Μιλώντας για το κλίμα που έζησε η ελληνική αποστολή στο Μαρόκο, η Βολιώτισσα ταλαντούχα αθλήτρια σημείωσε αρχικά: «Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ όμορφα, παρόλο που δεν καταφέραμε να δούμε τη χώρα, καθώς ήμασταν αφοσιωμένοι στις προπονήσεις. Οι εγκαταστάσεις ήταν καλές, αν και το Μαρόκο δεν έχει μεγάλη παράδοση στην κολύμβηση, είχαμε τους προπονητές δίπλα μας, το κλίμα ήταν πολύ καλό και δεθήκαμε από την αρχή γιατί ήμασταν μεγάλη ομάδα, οπότε υπήρχε και μεγάλη υποστήριξη από την κερκίδα», ενώ περιγράφοντας τα συναισθήματά της για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου σημείωσε:

«Η κολύμβηση γινόταν στην Καζαμπλάνκα, ήμασταν μόνοι μας, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα που έγιναν στο Μαρακές. Ωστόσο, χαρήκαμε πολύ για κάθε μετάλλιο που έπαιρνε η ομάδα. Προσωπικά ένιωσα χαρά και περηφάνια, με όλες τις συναθλήτριές μου γι’ αυτό το μετάλλιο σε μια τέτοια διοργάνωση. Εκείνη τη στιγμή δεν το καταλάβαμε, αλλά όσο περνούσαν οι μέρες το συνειδητοποιήσαμε. Με πολύ προπόνηση, θέληση, βγήκε ένας πολύ καλός χρόνος και ένα μετάλλιο. Γενικά, πιστεύω ότι στο άθλημα της κολύμβησης αν δεν το αγαπάς, δε μπορείς να το κάνεις με τίποτα. Και τα τέσσερα κορίτσια το θέλαμε πάρα πολύ, γιατί είχαμε και κίνητρο, όλο μας το μέλλον παιζόταν σ’ αυτό το μετάλλιο. Θέλαμε να πάρουμε το άνευ για τα ΤΕΦΑΑ και κάποια μόρια για τις υπόλοιπες σχολές, οπότε αυτή η διοργάνωση ήταν ένα κίνητρο. Μου έδωσε άλλωστε και μεγάλη ψυχολογία, ένα κίνητρο, να προσπαθώ συνέχεια για το καλύτερο».

«Τραγουδούσαμε μαζί με τα παιδιά της Κύπρου»

Η Μεντεκίδη, εξάλλου, στο Μαρόκο είχε τη στήριξη και τον γονιών της, τονίζοντας: «Οι δικοί μου ήρθαν με άλλους γονείς στο Μαρόκο και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι και συγκινημένοι γι’ αυτό το μετάλλιο. Στις πολύ όμορφες στιγμές που ζήσαμε ήταν το γεγονός ότι με την Κύπρο ήμασταν μαζί. Η διοργάνωση δυστυχώς δεν είχε εθνικό ύμνο και έτσι πήραμε την πρωτοβουλία και κάθε φορά που έπαιρνε κάποιο παιδί μετάλλιο τραγουδούσαμε μαζί με τα παιδιά της Κύπρου τον εθνικό μας ύμνο. Ήταν πολύ συγκινητική όλη η αγάπη που λάβαμε από την κερκίδα».

Αναφερόμενη στο επίπεδο της διοργάνωσης, η Βολιώτισσα κολυμβήτρια τόνισε: «Ήταν παγκόσμιο σχολικό, αλλά μεγάλες δυνάμεις της κολύμβησης έλειπαν. Δεν τους ενδιαφέρουν πολύ τέτοιες διοργανώσεις. Το επίπεδο ήταν καλό, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο γιατί έλειπαν πολλές χώρες».

Χρονιά προσαρμογής χαρακτηρίζει η Μεντεκίδη τη φετινή, έχοντας πια μπει στην ηλικία όπου οι υποχρεώσεις με τα μαθήματά της είναι περισσότερες, ωστόσο η ίδια θέτει τους στόχους ενόψει των κορυφαίων εγχώριων διοργανώσεων: «Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο, με σχολεία, φροντιστήρια, προπόνηση, προσπαθώ να τα συνδυάσω. Είναι μια απαιτητική χρονιά, χρονιά προσαρμογής. Υπάρχουν βέβαια στόχοι, υπάρχει το πρωτάθλημα της ΟΠΕΝ κατηγορίας και αργότερα το Πανελλήνιο Εφήβων – Νεανίδων. Είναι πολύ φορτωμένος μήνας, πρέπει να δώσουμε βάση στην προπόνηση και μετά να στραφούμε στο πανελλήνιο που πλησιάζει».

Η Μεντεκίδη δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους προπονητές αλλά και τους συναθλητές της στη Νίκη Βόλου, που την έχουν στηρίξει ιδιαίτερα: «Στη Νίκη Βόλου έχω μια άψογη συνεργασία με τον κ. Μανταλούφα και τους υπόλοιπους προπονητές μου. Με βοηθούν πολύ, όπως και τα παιδιά που με στηρίζουν πολύ και το εκτιμώ αυτό».

Τέλος, η 16χρονη Βολιώτισσα αθλήτρια, μιλώντας για τα μελλοντικά της σχέδια σημειώνει: «Σίγουρα θέλω να κολυμπάω. Σίγουρα την επόμενη χρονιά που θα είμαι στη Β’ λυκείου θα συνεχίσω, ενώ στη Γ’ λυκείου, αν αποφασίσω να δώσω πανελλήνιες, αναγκαστικά θα πρέπει να κοπεί ένα μέρος της προπόνησης. Έχω μέσα στις επιλογές μου και το εξωτερικό, υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που δίνουν υποτροφίες, και με τις απαιτούμενες εξετάσεις μπορούν οι αθλητές ταυτόχρονα με τις σπουδές να κολυμπούν. Είναι μεγάλη ευκαιρία το εξωτερικό σίγουρα, αλλά δεν θέτω μακροπρόθεσμους στόχους, θα μεσολαβήσουν πολλές ευκαιρίες για αγώνες και αργότερα θα πάρω τις αποφάσεις μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου