ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Σταθερά σε ανοδική πορεία

σταθερά-σε-ανοδική-πορεία-377121

Ρεπορτάζ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Έχοντας πλέον καθιερωθεί ως δεύτερη δύναμη της Θεσσαλίας πίσω από τη Νίκη Βόλου, το κολυμβητικό τμήμα του Ολυμπιακού Βόλου συνεχίζει ακάθεκτο τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν. Μετά από μια τριετία που ο Γρηγόρης Μαντάς με το προπονητικό του επιτελείο ανέλαβαν τα ηνία της ομάδας, το τμήμα διανύει ολοένα και ανοδική πορεία. Τη φετινή χρονιά η βολιώτικη κολυμβητική οικογένεια θα απαριθμεί γύρω στους 160 με 170 αθλητές.

Στα πρόσφατα πρωταθλήματα Κλασσικής- Τεχνικής κολύμβησης που διεξήχθησαν στον Βόλο, Στην Αθήνα και στην Πάτρα (6-13/72017) ο Ολυμπιακός Βόλου γέμισε τη φαρέτρα του με αρκετές επιτυχίες.

Η Σοφία Τρύπα κατέκτησε ένα χρυσό στα 200μ. ύπτιο και ένα αργυρό στα 200μ. μικτή ατομική, ενώ η Φωτεινή Βαραλή διακρίθηκε με το χάλκινο στα 50μ. ύπτιο. Επιπλέον, η Βαραλή πήρε μια 4η θέση στα 100 μ. ύπτιο. Οι νεαρές αθλήτριες Σ. Τρύπα και Ελευθερία Στάμου κατέκτησαν από μια 6η θέση στα 1500μ. ελεύθερο.

Μερικοί ακόμη αθλητές οι οποίοι απέδειξαν την αξία τους στα πρωταθλήματα κλασσικής κολύμβησης ήταν οι: Λιθαδιώτη Σπ., Ρούμπος Ι., Στριμπάκος Στρ., Κατιρτζίδη Αν., Δεσκάτας Στερ., Τρύπας Σωτ., Σιδέρη Κων/να και Ψάλτη Βασ. Οι εν λόγω κολυμβητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους πετυχαίνοντας ατομικά ρεκόρ και ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό ψηλά τον πήχη για τη θεσσαλική ομάδα.

Αρκετά δυναμική ήταν η παρουσία των βολιωτών αθλητών και στο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης στην Αθήνα (διπλά πέδιλα) με συγκομιδή πέντε χρυσών μεταλλίων. Δυο για την Ελευθερία Στάμου στα 200μ. και 400μ. ελεύθερο, γεγονός που της απέφερε και το πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων. Η συνέχεια στον χορό των μεταλλίων έγινε με τη Ναταλία Τσιδώνη στα 500μ., 100μ., 200μ. ελεύθερο και με τον Νίκο Λύτρα στα 50μ., 100μ., 200μ. ελεύθερο. Επιπροσθέτως, οι ερυθρόλευκοι κατέλαβαν και μια 4η θέση με τον Στριμπάκο Στ. στα 400μ. ελεύθερο νέων.

Η χρόνια μπορεί να επιφύλασσε αρκετές επιτυχίες για το κολυμβητικό τμήμα, όμως δεν έλειψαν και τα προβλήματα. Τον Δεκέμβριο έκλεισε η 50άρα πισίνα του ΕΑΚ Βόλου και έτσι έπρεπε η ομάδα να πάει στο δημοτικό κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας «Βασίλης Πολύμερος» μέχρι τον Απρίλιο που άνοιξε ξανά. Όπως τονίζει ο τεχνικός του συλλόγου Γρηγόρης Μαντάς: «Εκεί η κατάσταση ήταν δύσκολη για εμάς, καθώς οι διαδρομές που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλάξ ήταν για περίπου μιάμιση με δυο ώρες. Αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν αρκετό ώστε να γίνει ολοκληρωμένη η προπόνηση». Επίσης τονίζει: «Θεωρώ ότι πρέπει όλα τα σωματεία μαζί να βρούμε από κοινού μια λύση, ώστε να μη μένουν πίσω και τα παιδιά που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο».

Ο αρχιπροπονητής του συλλόγου ωστόσο στάθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης του γυμναστηρίου, το οποίο βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες του Εθνικού Κολυμβητηρίου της πόλης «Ιάσων Ζηργάνος». «Πιστεύω ότι ο δήμος θα πρέπει να δώσει βάση σε αυτό το θέμα, διότι ο χώρος αυτός είναι απαραίτητος για την εκγύμναση των παιδιών κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο έτερος προπονητής του συλλόγου Γιώργος Μαντάς, έκανε λόγο για το νέο εγχείρημα του σωματείου, το οποίο θα είναι η δημιουργία ενός τμήματος Masters, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε παλιούς κολυμβητές να αγωνιστούν ξανά και γενικότερα σε ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν το βασικότερο άθλημα του υγρού στίβου και να περάσουν με τον τρόπο αυτό εποικοδομητικά την ώρα τους.

«Έχουμε δυο σπουδαίους αθλητές με διακρίσεις σε πανευρωπαϊκούς και βαλκανικούς αγώνες, τον Στάμο και την Καραντάκου, οι οποίοι δυστυχώς λόγω των σχολών τους θα αναγκαστούν να πάρουν μεταγραφές. Ωστόσο δεν πτοούμαστε, διότι μέσα από τη σκληρή δουλειά και με τη στήριξη διοίκησης, εφόρων και γονέων, μέρα τη μέρα η δυναμική του συλλόγου μεγαλώνει και αναδεικνύουμε ολοένα και περισσότερους αθλητές», δηλώνει ο νεαρός προπονητής.

Το υπόλοιπο προπονητικό team αποτελείται από τους Έλενα Μπεσπέρστοβα, Δημήτρη Παπαντωνίου, Ράνια Παπαστεργίου, Νικολέτα Βελεντζά.

Ωστόσο ο τεχνικός των ερυθρόλευκων Γρ. Μαντάς, από τη μεριά του στέκεται και σε κάποια «μελανά σημεία», τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να προσέξει περισσότερο η ΚΟΕ. Ένα από αυτά είναι η οι πολυέξοδες μετακινήσεις των αθλητών για τις αποστολές των εθνικών ομάδων. «Θα πρέπει τα παιδιά να μπορούνε να μετακινούνται χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν όλα τα έξοδα εξ ολοκλήρου οι γονείς τους ή να βρεθεί ένας τρόπος να φιλοξενούνται κάπου». Επιπλέον ένα θέμα που θίγει ο πολύπειρος τεχνικός είναι η ανάγκη ύπαρξης ψυχολόγου και διατροφολόγου στην κολυμβητική ομοσπονδία: «Τα παιδιά θα πρέπει από μικρά να μαθαίνουν να τρέφονται σωστά, πρώτα απ’ όλα για την υγεία τους και έπειτα για έναν καλύτερο αντίκτυπο στις αθλητικές τους επιδόσεις».

«Η ΚΟΕ πρέπει να μειώσει το ωράριο που διαρκούν οι αγώνες των πανελληνίων πρωταθλημάτων, διότι καταντάνε στο τέλος να γίνονται σαν ημερίδα ορίων και να διαρκούν 4-5 ώρες. Με το να κάνουν οι αθλητές 8.30-9.00 η ώρα ζέσταμα και να πέφτουν 11.30-12.00 δεν βοηθάει σε κάτι, το μόνο που κάνει είναι να τους ταλαιπωρεί»: συμπληρώνει ο κ. Μαντάς.

Ο έφορος του συλλόγου Τάσος Στάμος αναφέρει: «Ο σύλλογός μας αντιμετωπίζει με αγάπη και πάθος την κολύμβηση. Δείγμα της όρεξης που έχουμε είναι ότι είμαστε το μόνο σωματείο από την περιφέρεια που πήρε μέρος σε δυο διεθνή τουρνουά, ένα στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας και ένα στο Βερολίνο». Επίσης προσθέτει: «Το κύριο είναι να έρχονται τα παιδιά για προπόνηση ώστε να περνούν καλά και να αποκτούν εμπειρίες. Αφού επιτευχθεί ο βασικός στόχος, που είναι να διδαχθούν την αξία του ευ αγωνίζεσθαι, στη συνέχεια ευελπιστούμε μέσα από τη σκληρή προπόνηση να πετύχουν τους αθλητικούς τους στόχους».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τη διοίκηση, ο αρχιπροπονητής Γρ. Μαντάς του συλλόγου δηλώνει: «Δεν έχουμε κανένα παράπονο, σε ό,τι έχουμε χρειαστεί μας έχουν βοηθήσει. Μας στήριξαν και στη γιορτή που κάναμε για τα 80 χρόνια του συλλόγου και γενικότερα είναι στο πλευρό μας σε όποια θέματα διοικητής φύσεως προκύψουν. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον σύλλογο ο Ερασιτέχνης, αγκάλιασε το τμήμα και την προσπάθειά μας για την αγωνιστική του ανέγερση».

Όσο για την προαναφερθείσα εκδήλωση για τα 80 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου, o Γιώργος Μαντάς συμπληρώνει: «Αυτή η γιορτή ήταν πρωτόγνωρη, αλλά και αρκετά επιτυχημένη, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των παιδιών. Πρέπει συνολικά να παρευρέθηκαν γύρω στους 130-140 λιλιπούτειοι κολυμβητές . Έκαναν παιχνίδια μέσα στο νερό, χόρεψαν και έλαβαν μέρος στην λαχειοφόρο, η οποία κλήρωσε αρκετά δώρα».

Επίσης θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα για τη νέα χρονιά είπε: «Όλοι οι προπονητές της ομάδα είχαμε τη βοήθεια της διοίκησης και των εφόρων μας σε ό,τι και αν τους χρειαστήκαμε και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Θέλουμε επίσης να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς που μας βοηθούν σε ό,τι τους ζητάμε για το καλό των παιδιών, και όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, είτε είναι χορηγοί είτε κάποιοι άλλοι βοηθοί που είναι δίπλα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου