AROUND THE WEB

Κάνει τον Μπαμπινιώτη να κλαίει: Η λέξη με τα 4 γράμματα και τα 2 «ι» που είναι πλέον το νο1 ορθογραφικό λάθος των Ελλήνων

κάνει-τον-μπαμπινιώτη-να-κλαίει-η-λέξη-941872

Πάμε ένα στοίχημα πως κι εσύ δεν την γράφεις σωστά;

Σήμερα θα «εξετάσουμε» μία λέξη που την χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά είτε κυριολεκτικά (σε τραπέζια, για παράδειγμα, που βγάινουμε να χλαπακ… εεε, να φάμε ευπρεπώς με τους φίλους μας) είτε μεταφορικά (όταν κάποιος έχει θυμώσει, φερ’ ειπείν, για τους λάθος λόγους).

Ναι, ναι, καλά το μαντέψατε: ξίδι.

Οπ, τι μπαλίτσα σας παίξαμε εδώ; Γράψαμε ξίδι κι όχι ξύδι, όπως γράφει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, υποπίπτοντας σ’ ένα ορθογραφικό λάθος άνευ γραμματικού προηγουμένου (εντάξει, το τραβήξαμε λίγο παραπάνω προκειμένου να σας κεντρίσουμε την προσοχή).

Επεξήγηση σωστής γραφής: η λέξη προέρχεται από το υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής λέξης «όξος», δηλαδή από το «οξίδιον» και όχι από το «οξύς»- το οποίο θα δικαιολογούσε τη λανθασμένη επικρατούσα γραφή «ξύδι».

Ωστόσο, μιας και όταν το γευόμαστε δεν κινδυνεύουμε με 15νθήμερη παραμονή στην εντατική και με ελάχιστες πιθανότητες πλήρους «ανάκαμψης», τότε θα προτιμήσουμε την επιλογή νούμερο 1.

Και αν σε κάποιους δεν αρέσει το πώς γράφεται σωστά η λέξη, είναι απλό: ξίδι…

menshouse.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου