AROUND THE WEB

Χριστιανοί και Συντηρητικοί «σταυρώνουν» το «Muppet Show»

χριστιανοί-και-συντηρητικοί-σταυρώ-257953

Προτού ακόμη προβληθεί η εφετινή πρεμιέρα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «The Muppets», τον περασμένο Σεπτέμβριο, χριστιανικές και συντηρητικές οργανώσεις γονέων στις ΗΠΑ είχαν αρχίσει να αντιδρούν. Και τώρα η εκστρατεία τους εναντίον της παρέας του βάτραχου Κέρμιτ κλιμακώνεται. Οπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC, διαφημιστικά σποτ για την επιστροφή της σειράς στις τηλεοπτικές οθόνες περιελάμβαναν αστεία τα οποία κρίθηκαν «ανήθικα» και «ακατάλληλα» για τους νεότερους τηλεθεατές. Για παράδειγμα, ένα σποτ έλεγε ότι ο θηριώδης ντράμερ Ανιμαλ και το συγκρότημά του είναι συνέχεια «παράνομα φτιαγμένοι» από ναρκωτικά αλλά τώρα πια είναι «νόμιμα φτιαγμένοι».

Αλλά περιελάμβαναν σεξουαλικά υπονοούμενα σχετικά με τον χωρισμό της Μις Πίγκι και του Κέρμιτ. Χωρίς να έχει προβληθεί καν το πρώτο νέο επεισόδιο της σειράς, η οποία επέστρεψε έπειτα από 19 χρόνια απουσίας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, η συντηρητική αμερικανική οργάνωση μητέρων «One Million Moms» ανακοίνωσε το μποϊκοτάζ της σειράς, αποκαλώντας τη «διαστροφική» και «σεξουαλικά φορτισμένη», μακριά από το οικογενειακό σόου που κάποτε ήταν.

Στο αναρχικό πνεύμα της δεκαετίας του ’60

Η οργάνωση επέμεινε ότι η νέα σειρά των «Muppets» δεν έχει σχέση με εκείνη που ο θρυλικός δημιουργός της, ο ΑμερικανόςΤζιμ Χένσον (1936-1990), είχε φανταστεί και υλοποιήσει – αν και ο Χένσον ήταν, κατ’ εκτίμηση πολλών, ένας ανατρεπτικός δημιουργός στο αναρχικό πνεύμα της δεκαετίας του ’60. «Ο νέος κύκλος της σειράς απευθύνεται σε ένα πιο ώριμο, μοντέρνο κοινό και θίγει ζητήματα που δεν είναι κατάλληλα να τα παρακολουθεί ολόκληρη η οικογένεια» ανακοίνωσαν.

Ενας ακόμη φορέας, το Τηλεοπτικό Συμβούλιο Γονέων, συμφώνησε. Ωστόσο, αναφέρεται στο άρθρο του BBC, το «Muppet Show» είναι αυτό που ήταν πάντα: μια σειρά που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μικροί αλλά βασικά προορίζεται για τους μεγάλους «και χωρίς αυτήν το τοπίο της αμερικανικής τηλεόρασης θα ήταν πολύ διαφορετικό». Οπως και στη σειρά που προβλήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, στο νέο πρόγραμμα πρωταγωνιστούν ο Κέρμιτ, η Πίγκι και οι φίλοι τους και τα σχόλια αφορούν, όπως και τότε, τη σύγχρονη κοινωνία, τη σόου μπιζ και τον πολιτισμό.

Το «Muppet Show» εξάλλου πάντα προβαλλόταν λίγο αργά για τα πιτσιρίκια, δηλαδή στην prime time τηλεοπτική ζώνη και όχι στη μεσημεριανή ή το πρωί του Σαββάτου. Σχετικά προγράμματα από τον Χένσον, όπως το παλαιότερο και εξίσου διάσημο «Sesame Street» (ξεκίνησε το 1969), είναι ξεκάθαρο ότι απευθύνονται κυρίως σε μικρά παιδιά και γι’ αυτό πάντα προβάλλονταν την ημέρα. Στο «Muppet Show», αντίθετα, τα πράγματα μπορεί να «παρεκτραπούν», όπως όταν η ηθοποιός Ράκελ Γουέλς επιδόθηκε σε έναν αισθησιακό χορό με μια… αράχνη. Επιπλέον το διάσημο τραγούδι «Μανά Μανά» προέρχεται από μια ιταλική ταινία ελαφρού πορνό.

Simpsons, Disney καρτούν και κούκλες

Στην πραγματικότητα, όπως γράφει το BBC, το «Muppet Show» πάντα είχε «ενήλικη» θεματολογία και το γεγονός πως αρέσει και στα παιδιά οφείλεται στο ότι οι πρωταγωνιστές του είναι κούκλες. «Μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε εποχή, δεν γερνούν, μπορούν να κάνουν τα πάντα και βρίσκονται στη μοναδική θέση να γνωρίζουν πως δεν είναι πραγματικοί ώστε να σου θυμίζουν ότι αυτό που παρακολουθείς δεν είναι αληθινό. Πρόκειται για την απόλυτη συνταγή σάτιρας» αναφέρει το άρθρο.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του «Muppet Show», ακόμη ένα τηλεοπτικό φαινόμενο σάρωσε τη μικρή οθόνη: η οικογένεια Σίμσον. Χρειάστηκε καιρός για να καταλάβουν οι τηλεθεατές ότι καρτούν δεν σημαίνει απαραίτητα παιδικό, όπως και ότι οι κούκλες δεν είναι απαραίτητα παιδικές.

Πολλές από τις ταινίες της Disney που προβλήθηκαν τη δεκαετία του 1990 περιείχαν αστεία ή έννοιες που απευθύνονταν κυρίως σε ενηλίκους, κάτι που δεν είναι από όλους αντιληπτό. Οι δημιουργοί του σόου, παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζουν ότι δεν προσπαθούν να αποκλείσουν τους μικρότερους τηλεθεατές αλλά ότι τα αστεία συχνά απευθύνονται σε οπαδούς της σειράς που είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να θυμούνται το «Muppet Show» των δεκαετιών του 1970 και του 1980. «Τα “Muppets” έχασαν τον προσανατολισμό τους με τα χρόνια, όταν έγιναν ένα προϊόν που απευθυνόταν αποκλειστικά σε παιδιά» είπε ο νυν διευθυντής παραγωγής της σειράς Μπομπ Κάσελ στην αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου