AROUND THE WEB

Βρετανός ανακάλυψε τυχαία μία ρωμαϊκή έπαυλη στην αυλή του

βρετανός-ανακάλυψε-τυχαία-μία-ρωμαϊκ-24333

Πρόκειται για μια τυχαία ανακάλυψη η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να είναι η πιο σημαντική του είδος για διάστημα μεγαλύτερο της μίας δεκαετίας.

Ο Λουκ Ιρβάιν από την κομητεία του Γουΐλτσιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, καθώς έσκαβε σε μια αποθήκη του σπιτιού του για να εγκαταστήσει ένα καλώδιο, εντόπισε ένα ψηφιδωτό το οποίο και φωτογράφισε, αποστέλλοντας στη συνέχεια τη φωτογραφία στο αρμόδιο κομητειακό συμβούλιο.

Την επόμενη ημέρα, υπάλληλοι της κομητείας αλλά και αρχαιολόγοι μετέβησαν στην κατοικία του για να διαπιστώσουν πως το ψηφιδωτό που εντόπισε αποτελούσε μέρος του δαπέδου ενός μεγάλων διαστάσεων κτίσματος της ρωμαϊκής εποχής και συγκεκριμένα μιας έπαυλης που ανεγέρθη μεταξύ του 175 και του 220 μ.Χ. και κατά πάσα πιθανότητα ανήκε σε κάποιο εξέχον μέλος της ρωμαϊκής κοινωνίας, ακόμη και σε κάποιον ρωμαίο αυτοκράτορα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Ιντιπέντεντ» σε δημοσίευμά του.

Κάνοντας λόγο για ανακάλυψη «δίχως προηγούμενο κατά τα τελευταία χρόνια», αρχαιολόγοι της αρμόδιας υπηρεσίας του βρετανικού υπουργείου πολιτισμού, βάλθηκαν να σκάβουν. Έπειτα από μόλις 8 ημέρες ανασκαφών, αποκάλυψαν και άλλα τμήματα της «εξαιρετικά καλοδιατηρημένης» έπαυλης, η οποία ενδέχεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Βρετανία.

«Οι μεγάλες διαστάσεις και η πολύπλοκη κατασκευή του χώρου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την κατανόηση της Βρετανίας κατά τη ρωμαϊκή εποχή και τα χρόνια που ακολούθησαν. Το κτίριο έχει μείνει ανέπαφο από τότε που κατέρρευσε, πριν από 1400 χρόνια, και για αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας», εξήγησε ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, ένας από τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στην ανασκαφή.

Μεταξύ των πολλών ευρημάτων που έφεραν στο φως οι βρετανοί αρχαιολόγοι περιλαμβάνονται επίσης εκατοντάδες κελύφη οστράκων τα οποία καλλιεργούνταν σε παράκτιες περιοχές και στη συνέχεια μεταφέρονταν ζωντανά μέσα σε βαρέλια με θαλασσινό νερό στον τελικό προορισμό τους, καλοδιατηρημένα κεραμικά αντικείμενα, καρφίτσες, νομίσματα και οστά άγριων ζώων. Εντοπίστηκε και ένα πηγάδι που επίσης ανάγεται στη ρωμαϊκή εποχή καθώς και ένα πέτρινο παιδικό φέρετρο το οποίο έως και πρόσφατα χρησιμοποιούταν ως ζαρντινιέρα!

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου