AROUND THE WEB

Χιλιάδες τροχαία εξαιτίας του… φτερνίσματος!

χιλιάδες-τροχαία-εξαιτίας-του-φτερν-206344

Το φτέρνισμα είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της οδήγησης, αφού κάνει τα μάτια να κλείνουν παροδικά με συνέπεια να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος τροχαίου, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση. Όπως έδειξε, για τον έναν στους τρεις ενήλικες η οδήγηση είναι η χειρότερη στιγμή για να φτερνιστούν, με το 7% να έχουν πάθει τροχαίο εξαιτίας του φτερνίσματος.

Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τους κινδύνους που κρύβει για τους οδηγούς η χρήση κινητού τηλεφώνου και η αποστολή SMS, λίγες έχουν εστιασθεί στις επιδράσεις του φτερνίσματος, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο πέρυσι, έρευνα του Halfords Autocentres, ενός βρετανικού ομίλου συνεργείων αυτοκινήτων, είχε δείξει ότι στη Βρετανία το φτέρνισμα ευθύνεται σε εβδομαδιαία βάση για 2.500 τροχαία τον χειμώνα που αφθονούν οι ιώσεις του αναπνευστικού.

Και αυτό, διότι ένας οδηγός που κινείται με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα, διανύει κάθε φορά που φταρνίζεται 15 μέτρα με κλειστά μάτια. Στη νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας φυτικώνπροϊόντων Olbas,συμμετείχαν 2.000 εθελοντές. Πάνω από ένας στους τέσσερις (το 28%) είπαν ότι φτερνίζονται πολλές φορές στη σειρά, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους κατά την οδήγηση. Κατά τα άλλα, το 60% δήλωσαν ότι συνηθίζουν να φτερνίζονται στην παλάμη τους – συνήθεια που ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων, αφού τα χέρια μολύνονται και μεταδίδουν τους ιούς σε ό,τι αγγίξουν στην συνέχεια.

Ακόμα χειρότερα, όμως, το 27% είπαν ότι… σκουπίζουν στη συνέχεια τα χέρια στα ρούχα τους – ή στα ρούχα του… διπλανού τους, όταν ατυχώς δίπλα τους βρίσκεται ένα πολύ οικείο τους πρόσωπο! Η συντριπτική πλειονότητα (το 94%), εξ άλλου, είπαν ότι προσπαθούν να «πνίξουν» το φτέρνισμά τους ενώπιον των άλλων γιατί ντρέπονται, και έτσι φτερνίζονται ελεύθερα μόνο όταν είναι μόνοι ή όταν πιστεύουν πως κανείς δεν τους ακούει. Όσον αφορά, τέλος, τις περιστάσεις κατά τις οποίες προσπαθούν να αναστείλουν το αντανακλαστικό του φτερνίσματος, οι συχνότερες είναι στη διάρκεια του φαγητού (16%), στη διάρκεια του σεξ (10%), όταν βάζουν μέικ άπ (6%) και όταν παρευρίσκονται σε επαγγελματικές συναντήσεις (6%).

Γιατί, όμως, φτερνιζόμαστε; «Το φτάρνισμα είναι ένα αντανακλαστικό που αναπτύσσεται όταν κάτι ερεθίσει τον βλεννογόνο της μύτης και ο οργανισμός προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτό τον ερεθισμό», εξήγησε ο δρ Ρότζερ Χέντερσον, οικογενειακός γιατρός στο Νιούπορτ της Αγγλίας και ιατρικός συνεργάτης σε πολλές βρετανικές εφημερίδες. «Ο ερεθισμός ενεργοποιεί μία αλυσίδα αντιδράσεων που αρχίζει με τους πνεύμονες να συστέλλονται απότομα και να στέλνουν μία μάζα αέρα προς τα πάνω.

Ο λαιμός με το στόμα κλείνουν σε αντίδραση αυτής της απότομης μετακίνησης, με συνέπεια να βγαίνει ορμητικά ο αέρας από τη μύτη με ταχύτητα έως και 160 χιλιομέτρων την ώρα. Και αυτό είναι το φτέρνισμα».

Το πόσο δυνατό θα είναι εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος των πνευμόνων και της τραχείας, καθώς και τη δύναμη των μυών του θώρακα και του λαιμού, κατέληξε.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου