Λαβράκι στον φούρνο . Δείτε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε το πιο νόστιμο και ζουμερό ψάρι στον φούρνο!
Συστατικά
Για τα λαβράκια
1 λεμόνι
1 κιλό λαβράκια
αλάτι
πιπέρι
4 κλ. ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. αλάτι, χοντρό
100 γρ. νερό
Για τη σαλάτα
700 γρ. πατάτες, βρασμένες
1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
70 γρ. κάππαρη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/4 ματσάκι μαϊντανό
1 πράσινη πιπεριά
Για το λαδολέμονο
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα
50-70 γρ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό
πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα λαβράκια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα και τοποθετούμε μέσα μια σχάρα για να κάψει καλά.
Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο εσωτερικό από τα λαβράκια αλάτι, πιπέρι, τις φέτες από το λεμόνι και τη ρίγανη.
Απλώνουμε εξωτερικά το ελαιόλαδο και το χοντρό αλάτι και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα ταψί βάζουμε το νερό. Αφαιρούμε την καυτή σχάρα από τον φούρνο και τη βάζουμε πάνω στο ταψί. Τοποθετούμε πάνω στη σχάρα τα λαβράκια και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και με ένα χαρτί βγάζουμε το χοντρό αλάτι από την εξωτερική πλευρά των ψαριών.
Κρατάμε το νερό από το ταψί σε ένα μπολ στην άκρη.
Για τη σαλάτα
Κόβουμε τις πατάτες σε ακανόνιστα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, την κάππαρη, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, την πιπεριά σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε.
Για το λαδολέμονο
Στο μπολ με το νερό από το ταψί βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε πολύ αργά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει το λαδολέμονο.
Σερβίρουμε τα λαβράκια με το λαδολέμονο, τη σαλάτα, μαϊντανό και πιπέρι.
akispetretzikis.com