ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

κολοκυθάκια-γεμιστά-αυγολέμονο-951095

Υλικά
Για τα κολοκυθάκια

8 χοντρά κολοκύθια (ή 8 στρογγυλά)

2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

1/2 φλ. ελαιόλαδο

350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα

3 κ.σ. κονιάκ

2 καρότα (τριμμένα)

2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)

2 καρότα (σε κομμάτια)

1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)

Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λίγα κλων. μαιντανό

Λίγα κλων. άνηθο

Για το απλό αυγολέμονο

2 αυγά

2 λεμόνια (χυμό)

Για την κρέμα αυγολέμονο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. αλεύρι

500 γρ. ζωμό από τα κολοκυθάκια (2 φλ.)

1 λεμόνι χυμό

Αλάτι

Πιπέρι

Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

1-2 κρόκους αυγού

Για τα κολοκυθάκια

Προτιμάμε στρογγυλά κολοκυθάκια γιατί αυτά γίνονται καλύτερα γεμιστά.

Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι για τα κολοκυθάκια.

Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄- 4΄.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄- 3΄.

Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση.

Ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.

Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.

Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.

Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι).

Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο-λίγο το λεμόνι.

Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.

Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο.

Περιχύστε το φαγητό και αφήστε τη σάλτσα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει μαζί με τα κολοκυθάκια.

Για την κρέμα αυγολέμονο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Ψήνουμε το ρου σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα ανακατεύοντας με σύρμα.

Προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού κι ανακατεύουμε.

Στύβουμε το λεμόνι πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο, και η επιτυχία σας θα είναι δεδομένη.

argiro.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου