ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γλυκόξινο χοιρινό με ανανά

γλυκόξινο-χοιρινό-με-ανανά-925477

Συστατικά
Για το ρύζι

250 γρ. ρύζι μπασμάτι

500 γρ. νερό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 φύλλο δάφνης

Για τον χοιρινό λαιμό

1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

500 γρ. χοιρινό, λαιμό

1 ασπράδι, από μεσαίο αβγό

50 γρ. κορν φλάουρ

40 γρ. σάλτσα σόγιας

1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

Για τη σύνθεση

2 κ.σ. ηλιέλαιο

200 γρ. ανανά, κονσέρβας, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

80 γρ. ξίδι ρυζιού (ρυζόξιδο)

100 γρ. γλυκόξινη σάλτσα

1 κ.σ. μέλι

100 γρ. σάλτσα σόγιας

200 γρ. χυμό ανανά

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σουσάμι, μαύρο

1 κ.σ. σουσάμι, λευκό

Για το σερβίρισμα

σουσάμι, λευκό

φύλλα κόλιανδρου

1 λάιμ, κομμένο σε φέτες

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι με κρύο νερό. Όταν το νερό γίνει ξανά διάφανο και όχι άσπρο, σουρώνουμε καλά το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και το φύλλο δάφνης.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη -κλεισμένη με το καπάκι της- για ακόμα 2-3 λεπτά.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τον χοιρινό λαιμό

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τον χοιρινό λαιμό σε λεπτές φέτες και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το ασπράδι αβγού, το κορν φλάουρ, τη σάλτσα σόγιας και το τζίντζερ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να καλυφθεί όλο το κρέας από τη μαρινάδα.

Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα με το ηλιέλαιο.

Τηγανίζουμε το κρέας σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Προσθέτουμε τον ανανά, την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά, και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.

Σβήνουμε με το ρυζόξιδο και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς.

Προσθέτουμε το τηγανητό χοιρινό, τη γλυκόξινη σάλτσα, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και τον χυμό ανανά, και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, το μαύρο και το λευκό σουσάμι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Για το σερβίρισμα

Μοιράζουμε το ρύζι σε ένα βαθιά πιάτα και από πάνω βάζουμε το γλυκόξινο χοιρινό.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και φύλλα κόλιανδρου, και σερβίρουμε με φέτες λάιμ.

akispetretzikis.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου