ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι

τυρόπιτα-με-φύλλο-κανταΐφι-910052

Υλικά

Για τη γέμιση

200 γρ. Arla Mozzarella

200 γρ. Arla Havarti

150 γρ. Arla Σκληρό τυρί Δανίας

150 γρ. Arla Samsoe

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
Για το κανταΐφι

1 συσκ. φύλλο κανταΐφι (500 γραµ.)

200 γρ. βούτυρο

3 μεγάλα αυγά

700 γρ. γάλα

Για τη γέμιση

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα τυριά, τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε τα τυριά.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Για την τυρόπιτα με κανταΐφι

Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 25×35 εκατ. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και τα τοιχώματα, με λίγο από το συνολικό βούτυρο.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι από την συσκευασία. Στρίβουμε το φύλλο κανταΐφι δεξιά κι αριστερά για να χωρίσουν εύκολα οι ίνες του χωρίς να σπάσουν. Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη.

Τραβώντας τις ίνες, το ανοίγουμε και το «ξένουμε» να αφρατέψει.

Στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί το μισό κανταΐφι δημιουργώντας τη βάση φύλλου από τη πίτα. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν κενά στο ταψί.

Ραντίζουμε το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο.

Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση με τα 4 τυριά, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. κενό ανάμεσα στη γέμιση, και το φύλλο.

Ανοίγουμε – αφρατεύουμε το άλλο μισό κανταΐφι και καλύπτουμε την πίτα.

Φροντίζουμε τα πλαϊνά της γέμισης να ντυθούν με κανταΐφι ώστε να φυλακίσουμε τα 4 τυριά μέσα στο κανταΐφι και να μην ακουμπούν στο ταψί.

Ραντίζουμε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να σπάσουν καλά και προσθέτουμε το γάλα.

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά.

Περιχύνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα όλο το ταψί με τη πίτα κανταΐφι.

Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια με τις παλάμες ώστε να βραχεί το κανταΐφι και να ισιώσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε το κανταΐφι σκεπασμένο με μεμβράνη, να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν οι ίνες και να ρουφήξουν όλα τα υγρά από τη πίτα.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε το κανταΐφι με τυριά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά.

Με προσοχή, καλύπτοντας τη πίτα με το μεγάλο ταψί της κουζίνας, αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι στο μεγάλο ταψί.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα το κανταΐφι παντού.

Μόλις βγάλουμε τη πίτα, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να τραβήξει η πίτα την υγρασία της.

Μυστικά

Είναι πολύ βασικό, η κάτω στρώση από το κανταΐφι να είναι πυκνή και να μην έχει καθόλου κενά.

Αφήστε να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει, για να μετατραπεί σε τραγανό φύλλο πάνω και κάτω με το ψήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο η πίτα γίνεται πολύ τραγανή εξωτερικά και πολύ μαστιχωτά τα τυριά στη γέμιση.

Το ταψί πρέπει να βουτυρωθεί καλά με μαλακό, όχι λιωμένο βούτυρο.

Η τυρόπιτα με κανταΐφι πρέπει να σταθεί πριν ψηθεί για να ποτίσει με τα υγρά το κανταΐφι.

Πρέπει ψηθεί σωστά για αρκετή ώρα για να βγει ροδοκόκκινο το χρώμα της και να είναι τραγανή στο τέλος.

Αναποδογυρίζοντας το αφού ψηθεί, έχετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και ομοιόμορφη επιφάνεια για την τυρόπιτα με φύλλο καταϊφι.

Αφήστε την τυρόπιτα κανταΐφι να σταθεί 10 λεπτά πριν κόψετε κομμάτι.

Το κανταΐφι με τυριά, είναι βασικό να ψηθεί σωστά από κάτω, γιατί η επιφάνεια παίρνει γρήγορα χρώμα και ξεραίνεται το κανταΐφι. Από κάτω θέλει σωστό και καλό ψήσιμο για να βγει και να παραμείνει τραγανό.

Αντικολλητικό ταψί είναι το ιδανικό σκεύος για την τεμπέλικη τυροπιτα με κανταΐφι.

Είναι βασικό να αφήσουμε το κανταΐφι να ρουφήξει όλα τα υγρά και μετά να ψήσουμε την πίτα για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Πηγή:argiro.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου