ΕΞΟΔΟΣ

Παρουσίαση του βιβλίου του Πολυμέρη Βόγλη

παρουσίαση-του-βιβλίου-του-πολυμέρη-β-921894

Αύριο, Παρασκευή, στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, παρουσιάζουν το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη «Δυναμική Αντίσταση, Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974)», αύριο, Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο Σαράτση, παραλιακό συγκρότημα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ιωάννα Λαλιώτου, αντιπρύτανης και αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός διευθυντής Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, ομότιμη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Και ο Πολυμέρης Βόγλης καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το βιβλίο εστιάζει στην άγνωστη πλευρά του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974. Το φαινόμενο της δυναμικής αντίστασης στα χρόνια της δικτατορίας, προσεγγίζεται από τη σκοπιά της δράσης των οργανώσεων και κυρίως από την οπτική εκείνων που συμμετείχαν σε δυναμικές ενέργειες. Μέσα από τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες ανασυντίθεται η διαδρομή των αντιστασιακών ως υποκειμένων: οι διαφορετικές βιογραφικές αφετηρίες τους, η ριζοσπαστικοποίηση στη δεκαετία του 1960, η καμπή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, η ένταξη σε αντιδικτατορικές οργανώσεις και, στη συνέχεια, η δράση τους έως τη στιγμή της φυλάκισής τους.

Στο βιβλίο η μελέτη της εμπειρίας της δυναμικής αντίστασης και του τρόπου με τον οποίο αυτή εγγράφηκε μετέπειτα στη μνήμη των υποκειμένων διασταυρώνεται με τη συζήτηση για την υποκειμενικότητα, την αντίσταση και την πολιτική βία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου