ΕΞΟΔΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης…»

φωνάζει-ο-κλέφτης-890165

Η Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων και Συνεργαζομένων «Αθέμιτος» παρουσιάζει στην Παλιά Ηλεκτρική το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης…» στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου, στις 21:00.

Η νέα παραγωγή της ομάδας, αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες και τους «ιούς» καταπιάνεται με το εμβληματικό αυτό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που έκανε λαμπρή πορεία τόσο στο θέατρο, όσο στον κινηματογράφο.

Το έργο γράφτηκε το 1958, «ανέβηκε» στο θέατρο την ίδια χρονιά και «γυρίστηκε» και ταινία το 1965. Ανήκει –όπως το σύνολο σχεδόν του έργου του Ψαθά- στο είδος της σατιρικής ευθυμογραφίας.

Ο Δημήτρης Ψαθάς γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα του Πόντου και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρονικογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες.  Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1937, με την έκδοση της συλλογής ευθυμογραφημάτων «Η Θέμις έχει κέφια». Ακολούθησαν πολλά ανάλογα έργα, όλα στο χώρο της σατιρικής ευθυμογραφίας, με κορυφαία τη «Μαντάμ Σουσού» του 1940. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1940 με την κωμωδία «Το στραβόξυλο». Ακολούθησαν έργα όπως: «Φον Δημητράκης», «Μικροί φαρισαίοι», «Ένας βλάκας και μισός», «Η Χαρτοπαίχτρα», «Ξύπνα Βασίλη», «Φωνάζει ο κλέφτης» που γνώρισαν επιτυχία στη σκηνή και πολλά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με ανάλογη επιτυχία.

Σε ένα φαύλο κύκλωμα ανθρώπινων χαρακτήρων (καταχραστής – κορόϊδο – συνένοχος – αδαής) πέφτει ουρανοκατέβατος ένας μυστήριος τύπος, που από συνειδητή επιλογή ή αυτιστική ανάγκη, λέει μόνο την αλήθεια και εργάζεται κατά της απάτης και της διαφθοράς. Αυτή ‘η μύγα μες το γάλα’ αναστατώνει το σύμπαν, φτάνει το μη παρέκει για να την συνθλίψουν, αλλά το τέλος είναι αίσιο! Ίσως για να μας εμπνέει και να μην παραιτούμαστε απ’ τις μάχες τις μικρές και τις μεγάλες. Τόσο με τον εαυτό μας, όσο και στους κοινωνικούς στίβους.

Ακέραιο απόσπασμα απ’ το κείμενο: «Λία : Έτσι γίνεται σ’ αυτές τις περιστάσεις. Δεν ξέρεις το μπουρδούκλωμα; Τα συζητάνε, τα μασάνε, τα λιβανίζουνε, τα τραβάνε, τα αναβάλλουν, αρχίζουν καμιά φορά και κάτι ανακρίσεις κι ύστερα… ώωωωωπ… τα μπουρδουκλώνουν!» Κι αναρωτιέται ο αναγνώστης κι ο θεατής ‘καλά για την Ελλάδα το 1958, γράφτηκε αυτό;…’

Σημείωμα σκηνοθέτη: σε μια ερασιτεχνική ομάδα με «ζωή» κι παραστάσεις 26 χρόνια τώρα, δείχνει υποχρεωτικό ν’ ασχοληθεί με τον Ψαθά. Αυτό κάναμε κι εμείς φέτος. Βέβαια, προσωπικά, κωμωδία δεν θα τόλεγα το έργο… Το γέλιο που βγάζει κατά την δράση, έχει είτε μπροστά, είτε πίσω απ’ αυτό ένα «χμμμ…» Στην πραγματικότητα είναι το είδος κωμωδίας που προτιμώ. Να γελάμε (ατομικά και κοινωνικά) μπροστά στον καθρέφτη μας.

Παίζουν ως ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης) : Μαρία Μπέτα, Λιάνα Τάταρη, Αγγελικούλα Σταμοπούλου, Αλέξανδρος Κοσμάς, Κυριάκος Γεραμπίνης, Γιώργος Διονάς, Δημήτρης Κοτσιάνης, Αντώνης Ζιαμπάς, Όμηρος Κάπρι.

Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια : Αλέξανδρος Κοσμάς.

Διάρκεια παράστασης 90΄ (με διάλειμμα 10΄).

Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ. Προπώληση – κρατήσεις : γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου (Δικαστικό μέγαρο – πλατεία Ελευθερίας) τηλ. 24210-21992 (ώρες 10 – μ.μ.). Πληροφορίες – κρατήσεις : 6983-396-448 (ώρες 5 – 9 μ.μ.)

Η παράσταση πραγματοποιείται με την χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου