ΕΞΟΔΟΣ

Παράσταση αφιερωμένη στην ημέρα κατά της βίας των γυναικών

παράσταση-αφιερωμένη-στην-ημέρα-κατά-855914

Η σκηνή ενηλίκων της Θεατρίνης συνεχίζει τις παραστάσεις «Μονόλογοι», που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ενήλικες. Συγκεκριμένα απόψε η παράσταση αφιερώνεται στην παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών.

Το Vagina Monologues της Ιβ Ενσελρ αποτελείται από διάφορους μονολόγους που κινούνται σε δραματικούς και χιουμοριστικούς τόνους οι οποίοι προέκυψαν μετά από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η συγγραφέας σε 200 γυναίκες σχετικά με τις απόψεις τους για το σεξ, τις σχέσεις και την βία κατά των γυναικών, με κεντρικό άξονα τον γυναικείο κόλπο.

Το Vagina Monologues (Μο(Υ)νόλογοι) έκανε το ντεμπούτο το 1996 και γρήγορα έγινε επιτυχία παγκοσμίως κάνοντας πρεμιέρα στο off-off Broadway στο Madison Square Garden και σε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία. Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας. Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες», αναφέρει στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών,

Ο θεατρικός θίασος Θεατρίνη επέλεξε να ανεβάσει αυτό το έργο θέλοντας με τη σειρά του να συμβάλλει στο κίνημα Metoo. Πρόκειται για το γνωστό κίνημα που αφορά στα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και στις δράσεις καταπολέμησής τους, ώστε να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 21:00 στο κέντρο πολιτισμού και τεχνών Θεατρίνη και κάθε Σάββατο έως 17 Δεκεμβρίου.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ, προπώληση: 8 ευρώ

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: (με τη σειρά εμφάνισης)

Θάλεια Κόγκα

Άννα – Μαρία Παναγιωτάκη

Αλκυόνη Δέλκου

Δώρα Νονόγλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου