ΕΞΟΔΟΣ

Αυτοβιογραφική δημιουργία

αυτοβιογραφική-δημιουργία-47847

Αυτοβιογραφικό, τρυφερό δράμα, είναι η ταινία με τίτλο «Beginners», Αμερικάνικης παραγωγής 2010, σε σκηνοθεσία – σενάριο Μάικ Μιλς, που θα προβληθεί την ερχόμενη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 9.30 μμ στο Μεταξουργείο. Στο φιλμ, που έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί : Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Γκόραν Βίσνιτς, Μέλανι Λοράν.

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου ένας 75χρονος πατέρας και ο 38χρονος γιος του προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, όταν ο πατέρας αποκαλύπτει στο γιο πως είναι γκέι, σε ένα αυτοβιογραφικό, τρυφερό δράμα, με ωραίες ερμηνείες.

Η ιστορία της ταινίας είναι περίπου αυτοβιογραφική του σκηνοθέτη: ο Όλιβερ είναι 38 χρόνων. Ο πατέρας και η μητέρα του παντρεύτηκαν τη δεκαετία του ’50. Εκείνος ήταν ομοφυλόφιλος. Εκείνη το γνώριζε κι ενώ είχε πιστέψει ότι θα συμβιβαζόταν στην ιδέα, έζησε μια ζωή αρκετά μοναχική. Πέθανε τέσσερα χρόνια πριν τη δράση της ταινίας, από καρκίνο. Ο πατέρας του Ολιβερ, στα τέσσερα χρόνια που πέρασε μόνος, μέχρι κι εκείνος να πεθάνει από καρκίνο, έζησε τη ζωή που τόσο καιρό αναγκαζόταν να καταπιέζει: ερωτεύτηκε τον Αντι, μπήκε σε μια ομάδα gay ακτιβιστών, έμαθε τι σημαίνει house μουσική και κλάμπινγκ. Έκανε μια νέα αρχή. Ο Ολιβερ δεν πιστεύει στις νέες αρχές, γιατί θεωρεί σίγουρο ότι θα φέρουν, ούτως ή άλλως, το τέλος. Η ταινία είναι μια αποδοχή της φωτεινής πλευράς του αύριο, μια ανακάλυψη του ότι ο κάθε άνθρωπος δεν είναι ανάγκη να έχει μόνο μία ζωή. Μπορεί, κάθε τόσο, αν το θέλει και το πιστεύει, να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα και, σαν πρωτάρης, να δοκιμάζει την τύχη του.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει ένα αυτοβιογραφικό, προσωπικό έργο τέχνης από την αυτάρεσκη εγωκεντρικότητα, ένα σύνορο που η ταινία του Μάικ Μιλς δείχνει να αγνοεί ολοσχερώς, ή καλύτερα το αντικαθιστά με τόση αφοπλιστική συναισθηματική καθαρότητα που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις, ή την ειλικρίνειά του. Οι «Πρωτάρηδες» είναι το σπάνιο εκείνο είδος ταινίας που ακόμη κι αν αφηγείται μια πολύ συγκεκριμένη (σχεδόν απόλυτα αληθινή) ιστορία, κατορθώνει να αντηχεί στην καρδιά κάθε θεατή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου