ΕΞΟΔΟΣ

Επική παράσταση ο «Σπάρτακος»

επική-παράσταση-ο-σπάρτακος-348342

Με τον «Σπάρτακο», ένα από πλέον εντυπωσιακά επικά ρωσικά μπαλέτα, σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς, πάνω στη βραβευμένη μουσική του Αράμ Χατσατουριάν, ανοίγει, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, ο κύκλος των φετινών μεταδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Τhe Bolshoi Live from Moscow». Σε αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο, που έχει υψηλές δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, οι τέσσερις πρωταγωνιστές, ο Σπάρτακος, η Φρυγία, ο Κράσσος και η Αίγινα, έρχονται συχνά στα όρια των σωματικών τους δυνάμεων και της τεχνικής τους αρτιότητας, αναδεικνύοντάς το σε ένα από τα αριστουργήματα της νεοκλασικής ρωσικής σχολής.

Η θεαματική παραγωγή του Μπολσόι, στην οποία συμμετέχουν οι κορυφαίοι, οι σολίστ και το Corps de Ballet του ιστορικού θεάτρου, προβάλλεται ζωντανά από τη Μόσχα στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Μπολσόι και την Pathé Live, μια σύμπραξη που προσφέρει τη δυνατότητα στους φίλους της ορχηστικής τέχνης, σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, να γνωρίσουν διάσημα έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου μέσα από δορυφορικές προβολές παραστάσεων από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Σπάρτακος δημιουργήθηκε από τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1968 ειδικά για τα Μπολσόι και καθιερώθηκε αμέσως ως το μπαλέτο-σήμα κατατεθέν του φημισμένου χορευτικού συνόλου. Μάλιστα, στο πρώτο ανέβασμα του Σπάρτακου, τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο του θρυλικού μονομάχου ερμήνευσε ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ού αιώνα, ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ. Τον Σπάρτακο έχουν ενσαρκώσει έκτοτε μεγάλα αστέρια του κλασικού χορού, όπως ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ, ο Κάρλος Ακόστα και άλλοι.

Μετά τους κατακτητικούς πολέμους του στη Θράκη ο ύπατος Κράσσος επιστρέφει θριαμβευτής στη Ρώμη σέρνοντας αιχμάλωτους τον αριστοκράτη Σπάρτακο και τη σύζυγό του Φρυγία. Το ζευγάρι χωρίζεται βίαια: ο Σπάρτακος φυλακίζεται, και η Φρυγία γίνεται σκλάβα του υπάτου. Όμως, η αγάπη του Σπάρτακου για τη γυναίκα του και ο πόθος του για ελευθερία θα τον οδηγήσουν να ηγηθεί μιας εξέγερσης πρωτοφανούς για τα ρωμαϊκά χρονικά. Σύντομα, πολλοί δούλοι θα επαναστατήσουν μαζί του. Αλλά η Αίγινα, η δολοπλόκος και γοητευτική σύντροφος του Κράσσου, εισχωρεί στις γραμμές των επαναστατών για να καταστρέψει τα σχέδια του Σπάρτακου.

Τιμές εισιτηρίων 8 ευρώ για φοιτητές, νέους έως 25 ετών, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και πολυτέκνους. Η γενική είσοδος είναι 15 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου