ΕΞΟΔΟΣ

Στο μεγάλο ποιητή

στο-μεγάλο-ποιητή-141251

Αφιερωμένη στο Νίκο Γκάτσο είναι η αυριανή ποιητική βραδιά στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

Αφιερωμένη στο μεγάλο ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο είναι η ποιητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου στις 9 μμ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο. Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, συνεχίζουν τις ποιητικές βραδιές στο Αρχοντικό Ζαφειρίου.

Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσει η Αρετή Τζανετοπούλου, φιλόλογος και μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, θα απαγγείλει αποσπάσματα από την περίφημη ποιητική σύνθεση του Ν. Γκάτσου, «Αμοργός», που θεωρείται κορυφαία δημιουργία του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού ο Δημήτρης Δαχτυλάς αναπλ. διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, ενώ η Χριστίνα Κουλάκου θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα του. Στο πιάνο θα την συνοδεύει ο Παναγιώτης Μπεγλής.

Ο Νίκος Γκάτσος είναι ο ποιητής που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ανανεώνοντάς το με τον υπερρεαλιστικό του λόγο, λόγο μπολιασμένο με τη δημοτική μας παράδοση. Αλλά και με τη στάση ζωής του έδωσε τον ποιητικό τρόπο του ζην.

Το 1943 εξέδωσε από τις εκδόσεις «Αετός» το βιβλίο του «Αμοργός» με το ομώνυμο ποίημα, που έμελλε να σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Αυτό ήταν και το μοναδικό βιβλίο του. Το έργο, που αποτελείται από μόνον 20 μόνον σελίδες, εκφράζει τις διαθέσεις της νεότερης ποίησης και θεωρείται ως το κορυφαίο ποιητικό έργο του ελληνικού υπερρεαλισμού.

Με την υψηλής ποιότητας και μεστή ποίησή του, ο Ν. Γκάτσος καθιερώθηκε ως κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Χαρακτηριστικά, αξέχαστοι θα μείνουν οι στίχοι του, που μελοποιήθηκαν από τον Μ. Χατζηδάκη, από το «Ματωμένο Γάμο», «Χάρτινο το Φεγγαράκι» και «Πάει ο καιρός».

Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής και στιχουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών στις 12 Μαΐου του 1992, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην ποίηση και τη στιχουργική.

Η πνευματική κληρονομιά του Νίκου Γκάτσου παραμένει ζωντανή μέσα από την ποίησή του, αλλά και πολλούς από τη νεότερη γενιά που ακολούθησαν το παράδειγμά τους – να «γεννήσουν» τραγούδια που επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη της έντεχνης, ελληνικής μεταπολεμικής μουσικής. Τα τραγούδια του αγαπήθηκαν από εκατομμύρια Έλληνες και μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς. Όσοι τον έζησαν από κοντά στις λογοτεχνικές παρέες μιλούν για τη μοναδικότητα αυτού του αυστηρού με ιδιαίτερο πνεύμα και χιούμορ, Ελληνα ποιητή.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφερόμενος στον Ν. Γκάτσο μεταξύ άλλων είπε: «Ο Νίκος Γκάτσος δεν πήγε ποτέ στην Αμοργό. Δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη. Μας αποκάλυψε σε όλο το ποιητικό του μεγαλείο τον Λόρκα. Ήταν ένας πολύ αυστηρός φίλος, κατά τον Μάνο Χατζιδάκι. Έλεγε τα απαραίτητα. Έζησε βίον ασκητικόν . Μακριά από την πολλή συνάφεια του κόσμου και τες πολλές κινήσεις και ομιλίες, κατά τον Αλεξανδρινό. Εσιώπησε πολύ… Και τραγούδησε απίστευτα! Οι στίχοι των τραγουδιών του, πραγματικά ποιήματα οι περισσότεροι, μας διδάσκουν τι πάει να πει αρρενωπότητα της δημοτικής παράδοσης, οργανική λειτουργία της ομοιοκαταληξίας, ήθος της ελληνικής». Δικαίως κατέκτησε περίοπτη θέση στο πάνθεον των Ελλήνων ποιητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου