ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επετειακή εκδήλωση στη Σκιάθο

επετειακή-εκδήλωση-στη-σκιάθο-890453

«Μνήμες και τραγούδια της Μικράς Ασίας» είναι το θέμα της επετειακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στη Σκιάθο, με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης «Η άλλη θάλασσα», που υλοποιείται στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Φέτος το φθινόπωρο συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Εκατό χρόνια από τότε που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας εγκατέλειψαν για πάντα τις πατρογονικές του εστίες, όσοι γλίτωσαν από την σφαγή και τον όλεθρο.

Το 1922, ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, επιβιβάστηκε στον αλιευτικό στόλο του και αναχώρησε για μια νέα θάλασσα, την άλλη θάλασσα, βρίσκοντας υπήνεμο λιμάνι στην θελκτική αγκαλιά της «εὐλίμενου καὶ πολύκολπου» Σκιάθου.

Με αφορμή την εκατονταετή επέτειο ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκιάθου, πραγματοποίησε ομαδική εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα», την οποία επιμελήθηκε η διακεκριμένη ιστορικός Τέχνης κ. Ίρις Κρητικού.

Η έκθεση στην οποία συμμετείχαν σαράντα επιφανείς καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, φιλοξενήθηκε στους χώρους του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, στο Μπούρτζι και εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουνίου. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθ᾿ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες περιηγήθηκαν σε αυτή και στις σελίδες της πρόσφατης ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού και της Σκιάθου. Κυρίως όμως έγιναν επισκέψεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, καθώς και των σχολείων όλων των βαθμίδων του νησιού.

Τον Ελληνισμό της Μικρασίας, την ζωή και το σφρίγος του Ελληνισμού στην γη της Ιωνίας πριν τον όλεθρο περιέγραψε εξαίσια ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης στις μνημειώδεις ταξιδιωτικές του περιγραφές με τίτλο «Μὲ τοῦ Βορηᾶ τὰ κύματα». Κατά τον μήνα Οκτώβριο μνημονεύεται τόσο η γέννηση (15 Οκτωβρίου 1850) όσο και η εκδημία (25 Οκτωβρίου 1929) του Σκιαθίτη ακαδημαϊκού και λογοτέχνη Αλεξάνδρου (μοναχού Ανδρονίκου) Μωραϊτίδη, του ομοτέχνου και συνοδοιπόρου του εξαδέλφου του Παπαδιαμάντη. Κατά το διάστημα της άδειάς του ως εκπαιδευτικού στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, την δεκαετία του 1880, ο Μωραϊτίδης επισκέφτηκε με την Σκούνα Άρτεμη του καπετάν Ανδρέα Γιακουμή όλα τα ιερά προσκυνήματα της Ανατολής, και εκτός από το Άγιον Όρος και την Παλαιστίνη, τα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικρασίας, αποτυπώνοντας με ανεξίτηλα χρώματα τον παλμό του Ελληνισμού εκεί, πριν αποκοπεί βίαια και διά παντός.

Με αφορμή το κλείσιμο της επετειακής εικαστικής έκθεσης «Η Ἀλλη Θάλασσα» αλλά και την μνήμη του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση αύριο, Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου-Μπούρτζι.

Εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Σκιάθου θα αναγνώσουν αποσπάσματα από τις Ταξιδιωτικές περιηγήσεις του Μωραϊτίδη, ενώ η Χορωδία Γυμνασίου Σκιάθου με συνοδεία ορχήστρας θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η ιστορικός Τέχνης κ. Ίριδα Κρητικού θα αναγγείλει το κλείσιμο της έκθεσης και θα ξεναγήσει όλους τους παρευρισκόμενους στην «Άλλη Θάλασσα», στους χώρους του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Η έκθεση, «Η Αλλη Θάλασσα», θα ανοίξει πανιά με προορισμό το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, όπου θα εκτίθεται καθ᾿ όλη την διάρκεια του χειμώνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου