ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή βραβευμένης ταινίας στην Εξωραϊστική του Βόλου

προβολή-βραβευμένης-ταινίας-στην-εξω-849207

Ο «Θεόφιλος» του Βολιώτη σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη στην Εξωραϊστική

Η βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Θεόφιλος» θα προβληθεί μεθαύριο Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο θερινό σινεμά Εξωραϊστική, στο πλαίσιο της έκθεσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου «Απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ», που διοργανώνεται στο Μουσείο της Πόλης με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ.

Βιογραφικό δράμα, παραγωγής 1987, η ταινία περιγράφει τη ζωή και το έργο του αθάνατου Ελληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870 – 934). Κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας και καλύτερων κοστουμιών στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1987. Επίσης, συμμετείχε επίσημα στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου 1988.

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, παρ’ ότι γεννήθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την Επανάσταση του 1821, εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό στιλ ντυσίματος και υιοθέτησε την παραδοσιακή φορεσιά, τη φουστανέλα. Ταυτίστηκε με τον ελληνικό μύθο ενός κόσμου ηρώων, από τον Μέγα Αλέξανδρο ώς τους κλέφτες και αρματολούς του 19ου αιώνα. Τρεφόταν από τις καθημερινές μορφές του λαϊκού πολιτισμού και από το φως της Ελλάδας. Φορούσε τα ρούχα των ανθρώπων που ζωγράφιζε. Ζούσε στους μύθους και την ιστορία των συμβόλων αυτού του τόπου. Αυτός ο φωτισμένος άνθρωπος, οδηγήθηκε στην πιο απόκρυφη απουσία του ελληνικού μύθου, στην τέχνη του. Ζωγράφιζε με μοναδικό προσωπικό τρόπο, πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής.

Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Λάκης Παπαστάθης, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Θόδωρος Μαργκάς, το μοντάζ ο Βαγγέλης Γούσιας, τη μουσική ο Γιώργος Παπαδάκης, τον ήχο οι Ντίνος Κίττου – Γιάννης Ηλιόπουλος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ιουλία Σταυρίδου και την παραγωγή οι Λάκης Παπαστάθης, ΕΚΚ, ΕΡΤ Α.Ε.

Παίζουν Δημήτρης Καταλειφός, Σταμάτης Φασουλής, Δημήτρης Καμπερίδης, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Θεόδωρος Έξαρχος, Υβόννη Μαλτέζου, Θέμης Μάνεσης, Ντίνος Λύρας, Αναστασία Κρίτση, Στράτος Παχής, Μάνος Σταλάκης, Μανώλης Σορμαΐνης, Φρέζυ Μαχαίρα, Άρης Πετρόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Τάκης Χαλάς, Δημήτρης Κατσιμάνης, Πάνος Μποτίνης, Αιμιλία Χριστοδουλάκη, Βάσω Πολυχρόνη, Στέλιος Παύλου, Παναγιώτης Μαλαμέλης, Γιάννης Καπιτσίκα, Δημήτρης Αναπλιώτης, Παναγιώτης Κούκας, Γιάννης Σούλης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Μαγκλάρας.

Συμβολική τιμή εισόδου 3 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου