ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κλασική κωμωδία για σινεφίλ στην Εξωραϊστική του Βόλου

κλασική-κωμωδία-για-σινεφίλ-στην-εξωρ-847074

Διάσημοι ηθοποιοί στην «Γκαρσονιέρα», που προβάλλεται σήμερα και αύριο στην Εξωραϊστική

Κλασική και αγαπημένη η κωμική ταινία «Η γκαρσονιέρα», που προβάλλεται σήμερα Τρίτη 29 και αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 21.10 στον θερινό κινηματογράφο Εξωραϊστική του Βόλου.

Αμερικανική ταινία παραγωγής 1960, είναι παραγωγή των Μπίλι Γουάιλντερ, Ι.Α.Λ. Ντάιαμοντ, Ντόαν Χάρισον. Προβάλλεται σε σκηνοθεσία και σενάριο Μπίλι Γουάιλντερ, Ι.Α.Λ. Ντάιαμοντ, φωτογραφία Τζόζεφ Λασέλ, μουσική Αντολφ Ντατς. Πρωταγωνιστούν οι διάσημοι ηθοποιοί Τζακ Λέμον, Σίρλει Μακ Λέιν, Φρεντ Μακ Μάρεϊ.

Οταν υπάλληλος σε ασφαλιστική εταιρεία δανείζει την γκαρσονιέρα του στους προϊσταμένους του για να κάνουν τις ερωτοδουλειές τους, νομίζοντας ότι έτσι θα πετύχει να πάρει προαγωγή, οι καταστάσεις περιπλέκονται, καθώς ο ίδιος ερωτεύεται την ερωμένη του διευθυντή του. Σάτιρα του αμερικανικού τρόπου ζωής και του κυνισμού που επικρατεί στον χώρο των μπίζνες. Ο σκηνοθέτης και εν μέρει σεναριογράφος καυτηριάζει τον αριβισμό και την απανθρωπιά κοινωνίας, που θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της προσωπικής επιτυχίας και της επαγγελματικής ανόδου. «Η γκαρσονιέρα» τιμήθηκε με Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνση.

Στην κριτική, που δημοσίευσε ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης στην Ελευθεροτυπία στις 5/6/2008, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Με εξαιρετικό σενάριο, με μεστούς, γεμάτους έξυπνες ατάκες διαλόγους, ο Γουάιλντερ σαρκάζει με σαρδόνιο τρόπο την ηθική των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, με ζεστασιά την ανθρώπινη σχέση που αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στον Μπάξτερ και την Κιούμπελικ».

Η ταινία συγκαταλέγεται στις κλασικές, πλέον, κωμωδίες του αμερικανικού σινεμά, διατηρώντας, ωστόσο, τη φρεσκάδα της ακόμη και σήμερα, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο στους θεατές, έξι δεκαετίες μετά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου