ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τιμάται ο δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος για τα 30 χρόνια έρευνας

τιμάται-ο-δρ-δημήτριος-καραμπερόπουλ-846183

Ο ιατρός και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου Ρήγα, Δημήτριος Καραμπερόπουλος, θα τιμηθεί σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά για τα 30 χρόνια έρευνας στην Ιστορία της Ιατρικής και τον Ρήγα Βελεστινλή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Πειραιά (Βούλγαρη 50, όπισθεν του Ιερού του Ναού) την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ.

Στην τιμητική εκδήλωση ο Γεώργιος Λεοντσίνης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιάσει τις έρευνες και μελέτες του τιμωμένου για τη ζωή και τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή, που συνέβαλαν καθοριστικά στην κατανόηση του στρατηγικού σχεδίου της επανάστασής του.

Ο Νικόλαος Καλοσπύρος, επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστημίου (Ιστορία και Ερευνητική της Κλασικής Φιλολογίας), θα αναφερθεί στις έρευνες και μελέτες του τιμωμένου στην Ιστορία της Ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και στους ιατρούς της αρχαιότητας Ιπποκράτη και Γαληνό.

Η Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, δρ. Αρχαιολογίας, επί τιμή προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, θα μιλήσει για τη διοργάνωση από τον τιμώμενο των επτά διεθνών συνεδρίων «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγα» και την έκδοση των πρακτικών τους, που συνέβαλαν σημαντικά στην παρουσίαση των ερευνών για τις αρχαίες Φερές καθώς και το νεότερο Βελεστίνο.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και η Αικατερίνη Πολυμέρου -Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι».

Ο τιμώμενος

Γεννημένος στο Βελεστίνο, όπου έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου από το 1980, την οποία ασκεί στην Κηφισιά όπου ζει.

Από το 1990 ασχολείται με την Ιστορία της Ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ή Νεοελληνικής Αναγέννησης, δημοσιεύοντας αρκετές πρωτότυπες μελέτες, όπως μεταξύ των άλλων «Ιατρικές γνώσεις του Ρήγα στο βιβλίο του Φυσικής απάνθισμα» (1990), «Γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας του Θεσσαλού Διδασκάλου του Γένους Ανθίμου Γαζή» (1993), «Η πρώτη Ιστορία της Ιατρικής στην Ελληνική γλώσσα» (1994), «Ενα αβιβλιογράφητο κείμενο του 1815 για την προστασία από την πανώλη» (1994), «Ο ιατρός Μανουήλ Σαρής Τενέδιος και το διαφωτιστικό του έργο» (1999), «Η ιατρική ευρωπαϊκή γνώση στον ελληνικό χώρο (1745-1821)» (2003).

Ανακηρύχθηκε με άριστα διδάκτωρ της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996, για την πολυσέλιδη εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία αναφέρεται στα έντυπα ελληνικά ιατρικά βιβλία της προεπαναστατικής εποχής.

Ιδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας της Παιδιατρικής, της οποίας είναι πρόεδρος και έχει διοργανώσει επτά ετήσιες ημερίδες Ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής, εκδίδοντας και τα αντίστοιχα πρακτικά τους. Εχει λάβει τα βραβεία 2004 και 2010 για την Ιστορία της Ιατρικής του Γερουλανείου Ιδρύματος.

Ιδρυσε τον Σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών (1981), του οποίου προεδρεύει και μέχρι το 1997 εξέδιδε τη εφημερίδα του Συλλόγου «Φωνή του Βελεστίνου». Εμπνευστής και συνιδρυτής του πρωτότυπου Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας Βελεστίνου (1992).

Ιδρυσε την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (1987), της οποίας είναι πρόεδρος, ενώ επιμελήθηκε, παράλληλα, την έκδοση όλων των έργων του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, τα Άπαντά του, με σχόλια και συντάσσοντας τα αντίστοιχα ευρετήριά τους.

Εξέδωσε τα Απαντα του Ρήγα και σε ψηφιακό δίσκο, ενώ για να γίνει γνωστή η πρωτοπόρα πολιτική σκέψη του Ρήγα φροντίζει όπως τα «Επαναστατικά» μεταφρασθούν και εκδοθούν στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές γλώσσες. Ηδη εκδόθηκαν κατά σειρά στις γλώσσες βουλγαρική, ρουμανική, σερβική, αλβανική, ρωσική, ιταλική, γαλλική, αγγλική, ισπανική και γερμανική.

Συμμετέχει σε όλα, σχεδόν, τα συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που διοργανώνονται για τον Ρήγα Βελεστινλή, καθώς επίσης δίδει πολλές ομιλίες σχετικά με την προσωπικότητα και το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου