ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ηλία Λεφούση

φιλολογικό-μνημόσυνο-για-τον-ηλία-λεφ-842619

Πριν από 8 χρόνια η Μαγνησία αλλά και η χώρα μας γενικότερα έχασε μια από τις κορυφαίες όσο και πιο σεμνές μορφές των ελληνικών γραμμάτων. Τον πηλιορείτη λογοτέχνη συγγραφέα των ταπεινών και καταφρονεμένων Ηλία Λεφούση.

Στο διάστημα που πέρασε η μνήμη του λαμπρού αυτού συμπατριώτη μας βάρδου είναι βέβαιο πως δεν τιμήθηκε ανάλογα με την ακτινοβολία του έργου του. Κι αυτός είναι ο λόγος που το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ) και το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου, το μουσείο του Ηλία Λεφούση στην Κερασιά, τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Μαγνησίας, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) και τα ΓΑΚ Μαγνησίας αποφάσισαν τη διοργάνωση μιας ημερίδας – αφιέρωμα στη μνήμη του αοίδιμου πνευματικού δημιουργού και του λογοτεχνικού έργου του.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τη Δευτέρα 30 Μαΐου με ώρα έναρξης τις 7:30 μ.μ. και θα περιλαμβάνει τις ομιλίες των: Βασίλη Αναγνωστόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Η χειρ μου θα χαθεί, η υπογραφή μου θα μείνει»: Προσέγγιση στην τριλογία «Χωρικοί» του Ηλία Λεφούση». Ιάσονα Ευαγγέλου, συγγραφέα – λογοτέχνη: «Ο Ηλίας Λεφούσης και η λογοτεχνική κοινωνιολογία της Θεσσαλίας». Μπάμπη Αλεξάνδρου, ηλεκτρονικού μηχανικού – προέδρου του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.: «Η τριλογία του Ηλία Λεφούση «Χωρικοί» και η Κερασιά». Αννίτας Πρασσά, ιστορικού – Δ/ντριας των ΓΑΚ Μαγνησίας: «Ο Ηλίας Λεφούσης και το Εργατικό Κίνημα του Βόλου». Κώστα Λιάπη, ερευνητή – λαογράφου: «Η «τοπική ιστορία» με τη ματιά και τη γλώσσα του Ηλία Λεφούση».

Επίσης θα προβληθεί ψηφιακή παρουσίαση των βιβλίων του Λεφούση, με επιμέλεια του Γιώργου Καφενταράκη, αλλά και απόδοση αποσπασμάτων κειμένων του τιμώμενου από τον Βασίλη Μητσάκη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου