ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η επανάσταση του 1821 με φιγούρες Playmobil στο μουσείο Τσαλαπάτα

η-επανάσταση-του-1821-με-φιγούρες-playmobil-στο-μο-841616

Πρωτότυπη προσέγγιση της ιστορίας η έκθεση που «αφηγείται» την Ελληνική επανάσταση με φιγούρες Playmobil και αναμένεται να «φιλοξενηθεί» στο μουσείο Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και παρουσιάζει την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil».

H έκθεση θα περιοδεύσει σε τρία Μουσεία του Δικτύου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, ενώ στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil» σχεδιάστηκε από το ΕΙΜ, όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τις 13 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2020, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της Playmobil Hellas.

Με διοράματα και φιγούρες Playmobil, επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Ο όρκος των Φιλικών, η άλωση της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου, η φυγή των Παργινών, η δολοφονία του Καποδίστρια, είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση.

Πρωταγωνιστές της επανάστασης, Ελληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες Playmobil, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. Ετσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Η πρωτότυπη αυτή έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 Οκτωβρίου 2020 έως 17 Ιανουαρίου 2021 και το ωράριο λειτουργίας στα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς όπου θα «φιλοξενηθεί», είναι: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15 Οκτωβρίου) και 10:00-17:00 (από 16 Οκτωβρίου).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου