ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βιωματικές εμπειρίες

βιωματικές-εμπειρίες-828947

Με μία κατά βάση διαδραστική εκδήλωση το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και οι εκδόσεις «ΗΒΗ» παρουσιάζουν στο «Ξενία» Βόλου σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ το νέο βιβλίο του Απόστολου Παντσά «99+1 ράμματα, μεταλλικά».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Αδαμαντία Μουτσινά, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη και πάνω σε αυτά με «λόγο…αντίλογο…αναγωγές» ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα για τα ερεθίσματα, τα κίνητρα, τα αίτια, τα βήματα που τον οδήγησαν στις σελίδες αυτού του καινούργιου βιβλίου.

Πρόκειται για μια σύνθεση, μια διαπλοκή διηγημάτων και ποιημάτων σε άμεση σχέση και συνάρτηση μεταξύ τους. Πάνω σε ένα βασικό αφηγηματικό κορμό 9 διηγημάτων έρχονται να «κουμπώσουν» 90+1 ποιήματα που επιδιώκουν να μεθερμηνεύσουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο των επί μέρους ιστοριών. Το όλον μιλά για τον απλό καθημερινό άνθρωπο που μέσα στην ατομικότητά του βιώνει το σύνολο των επιπτώσεων μιας κοινωνίας που είναι στα κάτω της. Μιλά για τις προσωπικές αναζητήσεις που λειτουργούν σαν αντίδοτο στις μοναχικές πορείες. Μιλά για την πόλη μας και τα πολιτισμικά, οικονομικά και αξιακά της αδιέξοδα. Το σύνολο έχει μια συνάφεια και συνέχεια που προσπαθεί να αποδώσει τη μακροεικόνα των βιωματικών εμπειριών του μέσου ανθρώπου.

Σε τελική ανάλυση η συλλογή αυτή προσπαθεί να ρίξει λίγο φως στα αιτιατά, στα λογικά δηλαδή αποτελέσματα που προκαλούν στο μυαλό και την ψυχή του ατόμου οι ποικιλώνυμες αιτίες. Αυτά προσπαθεί να διαβάσει ή και να ερμηνεύσει αφού μιλά για ό,τι τον στέλνει στα ουράνια ή στα τάρταρα. Μιλά για τον έρωτα, την προδοσία, την τρυφερότητα, τη λύπη, τον ενθουσιασμό, την απαξία, τη μοναξιά. Μιλά δηλαδή για τις αδυσώπητες διακυμάνσεις των ανθρώπινων σχέσεων και τις τραυματικές τους επιπτώσεις. Ο αφηγηματικός, σε συνάρτηση με τον ποιητικό λόγο, επιδιώκει να τελικά να μετουσιωθεί σε εργαλείο που πασχίζει να συρράψει τα τραύματα εκείνα του ψυχικού όλου τα οποία το νυστέρι της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορεί να προκαλέσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου