ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Γιώργο Σισιλιάνο

αφιέρωμα-στον-γιώργο-σισιλιάνο-803902

Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το Μέγαρο

Με συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του κορυφαίου συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, που καταγόταν από τη Μαγνησία, ανοίγει ο κύκλος των online μεταδόσεων του Δεκεμβρίου από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην πρώτη online μετάδοση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ., η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό συναντά το Swiss Piano Trio, ένα από τα πιο γνωστά σχήματα μουσικής δωματίου διεθνώς. Θα παρουσιάσουν από κοινού την επετειακή συναυλία Βeethoven 250 χρόνια – 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου.

Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει τις οκτώ παιδικές μινιατούρες, σύνθεση που ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού μοντερνισμού Γ. Σισιλιάνος αφιέρωσε στον γιό του. Το Swiss Piano Trio, το οποίο απαρτίζουν η βιολονίστα Aντζελα Γκολούμπεβα, ο τσελίστας Τζόελ Μαρόζι και ο πιανίστας Μάρτιν Λούκας Στάουμπ, θα παίξει το τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν, που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αμεσότητα της μουσικής δωματίου με τη μεγαλοπρέπεια συμφωνίας. Πρόκειται για συμπαραγωγή ΜΜΑ – ΚΟΑ, διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.megaron.gr/season/onlineel/.

Συνολικά 100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, με καταγωγή από τη Μαγνησία, που διέπρεψε διεθνώς. Μεγάλη η προσφορά του στη μουσική διευθύνοντας το Τρίτο Πρόγραμμα από το 1960 ώς το 1962, ενώ προήδρευσε στην Ενωση Ελλήνων Μουσουργών (1981 – 1989), καθώς και σε άλλους οργανισμούς και φορείς, αγωνιζόμενος για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας και των δικαιωμάτων των μουσικών στην Ελλάδα, καθώς και την προβολή του έργου τους διεθνώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του είναι η σωτηρία της ζωής του φίλου του και συνιδρυτή της Ενωσης Νέων Μουσουργών Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο έκρυβε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου έχοντας συλληφθεί και ο ίδιος από τους Γερμανούς λόγω της συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση. Ο Σισιλιάνος έγραψε περισσότερα από 60 έργα ορχηστρικής μουσικής, δωματίου, μπαλέτα και μουσική για θεατρικές παραστάσεις, εμπνεόμενος, κυρίως, από αρχαία ελληνικά θέματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1990 η Γαλλική Δημοκρατία τού απένειμε το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ το 1994 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το 1999 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότερα από 33 έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου