ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πουθενά στην Αφρική: Προβολή στο Σινέ Ιωλκός

πουθενά-στην-αφρική-προβολή-στο-σινέ-ι-785131

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του δήμου Βόλου ολοκληρώνει τις προβολές του γι’ αυτό το καλοκαίρι όπως πάντα στην όμορφη και δροσερή αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο.

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας «Πουθενά στην Αφρική», γερμανική ταινία του 2002, σε σκηνοθεσία Καρολίνε Λίνγκ με τους Τζούλιανε Κέλερ, Μέραμπ Νίνιντζε.

Πρόκειται για την οικογενειακή ιστορία μιας χαμένης πατρίδας… και μιας πατρίδας που βρέθηκε.

Μετά την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία, οι Εβραίοι βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Βάλτερ, δικηγόρος εβραϊκής καταγωγής αποφασίζει μαζί με τη οικογένειά του να εγκαταλείψει την Ναζιστική Γερμανία . Εγκαθίσταται σε μια απομονωμένη φάρμα στην Κένυα. Οι τρεις τους θα καταβάλλουν προσπάθειες για να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η μικρή Regina θα βρει ένα φίλο στο πρόσωπο του ιθαγενούς μάγειρα της οικογένειας. Ο Owuor προσπαθεί να μάθει στη Regina την τοπική γλώσσα καθώς και τα έθιμα της περιοχής. Και ενώ ο πόλεμος ξεκινά στην Ευρώπη, οι σχέσεις των ηρώων γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες και προβληματικές.

Οταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όντας Γερμανοί υπήκοοι σε βρετανικό έδαφος, θεωρήθηκαν εχθροί από τους Βρετανούς αποίκους και εκδιώχτηκαν από το αγρόκτημα. Με τη βοήθεια όμως ενός Βρετανού στρατιώτη, που γνώριζε ότι ήταν Εβραίοι και δεν υποστήριζαν το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκε ένα άλλο αγρόκτημα στο οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν τη ζωή τους, παρά την άρνηση της εβραϊκής κοινότητας του Ναϊρόμπι να τους βοηθήσει.

Το τέλος του πολέμου, όμως, θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Τότε θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Θα επιλέξουν το παρόν, στο οποίο πλέον έχουν συνηθίσει, σε μια χώρα που τους φαίνεται πλέον παράδεισος, ή θα στραφούν προς ένα μέλλον αβέβαιο στην πραγματική τους πατρίδα, που θα παλέψει να ανοικοδομηθεί από την καταστροφή;

Το Nowhere in Africa είναι η ταινία που απέσπασε το 2002 το βραβείο Oscar ξενόγλωσσης ταινίας. Διόλου παράξενο μιας και έχει αποδειχτεί ότι οι ταινίες με θέμα το ολοκαύτωμα, συγκινούν το Hollywood ευκολότερα. Η ταινία της CarolineLink είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό bestseller της StefanieZweig. Η δύναμή της κρύβεται λιγότερο στις αναφορές της για το ολοκαύτωμα αλλά περισσότερο στην ανθρώπινη προσέγγιση της ιστορίας. Κατά κοινή ομολογία ο Γερμανικός κινηματογράφος δεν έχει πολλούς θαυμαστές, πιστεύουμε όμως ότι ταινίες σαν το Nowhere In Africa σίγουρα αλλάζουν την άποψή μας.

Αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να προσφέρουν ένα τρόφιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου