ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1η Εκθεση Μαγνησιώτικου βιβλίου στο Βόλο

1η-εκθεση-μαγνησιώτικου-βιβλίου-στο-βό-784990

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) οργανώνει μαζί με άλλους φορείς του Βόλου την 1η Εκθεση Μαγνησιώτικου Βιβλίου, 24-30 Οκτωβρίου, με κύριο σκοπό να παρουσιαστεί και να γίνει γνωστή σε μικρούς και μεγάλους η σύγχρονη βιβλιακή παραγωγή αλλά και η παλαιότερη. Είναι γνωστό ότι ήδη από τον 18ο αι. και ιδίως κατά την προεπαναστατική περίοδο τα βιβλία έφταναν στο Πήλιο από την Ευρώπη μέσα από τις πατριωτικές δραστηριότητες των Μαγνησιωτών συγγραφέων και εμπόρων. Σ’ αυτούς οφείλεται η ίδρυση πολλών βιβλιοθηκών και σχολείων και γενικά η ενίσχυση της παράδοσης στην καλλιέργεια των γραμμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που αφιερώνεται αυτή η 1η Εκθεση Μαγνησιώτικου Βιβλίου στον Άνθιμο Γαζή και τον Γρηγόριο Κωνσταντά, συνδημιουργούς της ονομαστής Σχολής και Βιβλιοθήκης των Μηλεών (1814).

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων του Γηροκομείου Βόλου (Κοραή – Ιάσονος – Αργοναυτών) και συμμετέχουν με βιβλία τους Μαγνησιώτες συγγραφείς από όλο τον Νομό Μαγνησίας (Βόλο, Αλμυρό, Βελεστίνο, Νέα Αγχίαλο, νησιά των Βορείων Σποράδων κ.λπ.) και την άλλη Ελλάδα, ώστε να καταδειχθεί το μέγεθος της συγγραφικής παραγωγής και συμμετοχής στα γράμματα και τον Πολιτισμό.

Κριτήρια συμμετοχής

Συμμετέχουν όχι μόνο τα μέλη του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, αλλά καθένας συγγραφέας που ζει ή έζησε και δημιούργησε στη Μαγνησία. Μπορούν να εκτίθενται και βιβλία μη ζώντων συγγραφέων από τους συγγενείς.

Αίτηση συμμετοχής λογοτέχνη ή συγγραφέα με χρονικό περιθώριο ενός μήνα και να σταλεί (αν είναι δυνατόν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]) μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, με επισυναπτόμενα: από 1 έως 5 τίτλους των προς έκθεση βιβλίων του, αντίστοιχες φωτογραφίες των εξωφύλλων (μέγ.10 χ 15 εκ.), σύντομο εργοβιογραφικό του σημείωμα μέχρι 10 σειρές (Arial, 12 ), μία φωτογραφία τουβ (μέγ.10 χ 15 εκ.). Να δηλώνει αν επιθυμεί να αφήσει βιβλία του (αυτά τα προς έκθεση ή άλλα) για το BAZZAR υπέρ του Γηροκομείου του Βόλου.

Τα 1 – 5 βιβλία οφείλει να τα φέρει ο συγγραφέας ή άλλο πρόσωπο στον χώρο της έκθεσης απόγευμα 5-8 μ.μ., στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή).

Οι εκτός Βόλου Μαγνησιώτες μπορούν να στείλουν τα βιβλία τους με φίλους ή συγγενείς αλλά και στην διεύθυνση: Ταχ. Θυρίδα 1879, τ.κ. 37300 Αγριά Μαγνησίας, με την ένδειξη: «Για την έκθεση του Μαγνησιώτικου βιβλίου».

Όρος συμμετοχής στην έκθεση βιβλίου: χωρίς πώληση.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι «να βγάλουμε στην επιφάνεια το πλούσιο Μαγνησιώτικο βιβλίο, να το γνωρίσουμε, να το χαρούμε, να το καταγράψουμε και ίσως να εκδώσουμε ένα Βιβλίο – Τόμο με όλους τους τίτλους βιβλίων και τις φωτογραφίες των εξωφύλλων τους» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν δύο παράλληλες εκδηλώσεις α) Παρουσίαση Βολιωτών συγγραφέων για παιδιά (όσων πρωτοεμφανίστηκαν την τελευταία πενταετία) και β) BAZAAR υπέρ του Γηροκομείου Βόλου.

Το Τιμητικό αφιέρωμα στον Γιώργο Θωμά, θα προηγηθεί κατά μία εβδομάδα και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 6μ.μ., στο αμφιθέατρο Σαράτση, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Επισκέψεις και ξενάγηση μαθητών με προσυνεννόηση. Το λεπτομερές πρόγραμμα θα γνωστοποιηθεί αργότερα.

Η παραπάνω πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και φορείς διοργάνωσης είναι : Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού βιβλίου) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου, Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Μαγνησίας, ΓΑΚ. Αρχεία Ν. Μαγνησίας, Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-54531 ή 6939052198 (Γιώτα Κούγιαλη, Γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ) και 24230-22576 (Κώστας Λιάπης, Ταμίας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου