ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ομιλία του Κώστα Λιάπη

ομιλία-του-κώστα-λιάπη-781578

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα «Ιωάννης Επιδέξιος» με έδρα το Λαύκο, οργανώνει την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στις 20.00, ομιλία του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών ιστοριοδίφη και συγγραφέα Κώστα Λιάπη. Ο ομιλητής, ο οποίος έχει δημοσιεύσει υπέρ την δεκάδα βιβλίων με αντικείμενο σημαντικές πτυχές της ιστορίας του Πηλίου θα αναπτύξει το θέμα «Η πηλιορείτικη επανάσταση του 1824 μέσα από το τοπικό δημοτικό τραγούδι».

Ο Κώστας Ν. Λιάπης γεννήθηκε στον «μεγάλο» Αϊ – Γιώργη του Πηλίου. Σπούδασε στην Παιδαγωγικής Ακαδημία της Λάρισας κι εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του σε πολλά σχολεία της Μαγνησίας. Ασχολείται με τα γράμματα (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955 κι έχει δημοσιεύσει δεκάδες κείμενα που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας και της λογοτεχνίας.

Κείμενά του, όμως, από τους ίδιους αυτούς χώρους δημοσιεύονται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και σε περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ’ όλη σχεδόν τη χώρα. Συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές. Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 15 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία και το πολυδιαβασμένο «Ώρες του Πηλίου»), και 15 ανατύπων με θέματα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο.

Για μελέτες του έχει βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και πανθεσσαλικούς διαγωνισμούς, ενώ για το έργο του «Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου» έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών. Τέλος είναι μέλος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων όπως η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, η Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, κ.ά.

Συγγραφέας, λαογράφος, ασταμάτητος ερευνητής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με πάμπολλες ομιλίες στο ενεργητικό του, με ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές, με πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενεργό μέλος διάφορων πνευματικών και πολιτιστικών Συλλόγων, είναι, αναμφισβήτητα, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες σε πανελλαδική βάση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου