ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τους μαχαιροποιούς και οπλουργούς της Κερασιάς

εκδήλωση-για-τους-μαχαιροποιούς-και-ο-756241

Αφιερωμένη σε μια παράδοση 200 ετών είναι η εκδήλωση με θέμα «Μαχαιροποιοί – Οπλουργοί της Κερασιάς» που διοργανώνεται μεθαύριο Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στον νέο επιβατηγό σταθμό λιμένα Βόλου (τέρμιναλ).

Στη συνέχεια δράσεων και εκδηλώσεων του θεματικού έτους πολιτισμού, με τίτλο «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές», ακολουθεί η εκδήλωση του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που αυτή τη φορά συνεργάζεται με το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) και έχει την υποστήριξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Πρόκειται για την παρουσίαση συλλεκτικής έκθεσης αντικειμένων με χρήση και ιστορία δύο αιώνων, που περιλαμβάνει μαχαίρια για κάθε χρήση, κατασκευασμένα από παραδοσιακούς τεχνίτες της ξακουστής «σχολής» της Κερασιάς Πηλίου, φωτογραφιών εκείνης της περιόδου, αλλά και κατατοπιστικής ομιλίας του απόγονου των «μαχαιράδων» της Κερασιάς, προέδρου του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπου Κων. Αλεξάνδρου και προβολή ντοκιμαντέρ του αείμνηστου Γιώργου Καφενταράκη, με σύγχρονη απόδοση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στον νέο επιβατηγό σταθμό του λιμένα Βόλου (τέρμιναλ), όπου στεγάζεται από τον περασμένο Ιούνιο η φωτογραφική διαδραστική έκθεση λαϊκών τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες» της φωτογραφικής ομάδας του Αργύρη Ζαφειρίδη.

Οι μαχαιροποιοί της Κερασιάς ήταν ξακουστοί όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

«Κατασκεύαζαν μαχαίρια, ψαλίδια και γιαταγάνια για τις οικιακές και γεωργοκτηνοτροφικές ανάγκες, αλλά και για τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα, ακόμη και για τις ανάγκες των κλεφτών και ληστών. Όλοι την Κερασιά είχαν το κέντρο εφοδιασμού τους» θα γράψει η Νίτσα Κολιού στον «Ταχυδρόμο» της 7ης Φεβρουαρίου 1973.

Τα κερασιώτικα μαχαίρια κατασκευάζονταν τον 19ο αιώνα από ατσάλι και σίδηρο γιατί δεν υπήρχε επάρκεια ατσαλιού. Ήταν ανθεκτικά στον χρόνο και προπαντός κοφτερά. Οι τελευταίοι εκπρόσωποι της κερασιώτικης σιδηρουργίας υπήρξαν ο Κώστας Αλεξάνδρου που σταμάτησε το 1983 και ο ανιψιός του Απόστολος Ταγματάρχης το 2000. Άντεξαν δε τόσο πολύ στον χρόνο γιατί δεν κατασκεύαζαν μόνο μαχαιριά, αλλά πολλά άλλα εργαλεία για την κτηνοτροφία, τη γεωργία, αλλά και για ξύλινες κατασκευές της εποχής.

Ήταν πολύ γνωστοί και οι δύο στην κοινωνία του Βόλου, καθώς ήταν ταυτόχρονα και οπλοδιορθωτές κυνηγητικών όπλων, αλλά και από το γεγονός ότι ήταν οι επικεφαλής του συνεργείου οπλισμού του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση μεθαύριο Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου θα προηγηθεί μιας άλλης ανάλογης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αργότερα και θα έχει ως θέμα του μαχαιράδες της άλλης περιοχής της Μαγνησίας, της Σκοπέλου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Εκθεση μαχαιριών και άλλων σιδηρών αντικειμένων των λαϊκών τεχνιτών της Κερασιάς, την επιμέλεια της οποίας έχει η μουσειολόγος Καλλιόπη Γκαραγκούνη. Κεντρική ομιλία του προέδρου του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπου Κων. Αλεξάνδρου, με θέμα «Μαχαιράδες, οπλουργοί και σιδηρουργοί στην ιστορική πορεία της Κερασιάς» και θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ του αείμνηστου Γιώργου Καφενταράκη, στο οποίο έγινε επεξεργασία και συμπλήρωση ορισμένων στοιχείων, με την επιμέλεια της Αθανασίας Ξαφάρα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, όπως συνηθίζεται, θα κάνει την καταληκτική παρέμβαση ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου