ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βολιώτισσα σε διεθνή παραγωγή

βολιώτισσα-σε-διεθνή-παραγωγή-753392

Η ΕΡΤ τιμά τον Τζοακίνο Ροσίνι, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη, με την όπερα «Τανκρέντι», την οποία έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τηλεθεατές την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 21.00, από την ΕΡΤ2, με την Βολιώτισσα Μαρίτα Παπαρίζου στον κεντρικό ρόλο.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια τηλεοπτικού ανεβάσματος της όπερας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο στούντιο Δ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Εν Συνόλω», με Έλληνες και Ιταλούς καλλιτέχνες και ειδικότερα με τον μαέστρο Στέφανο Ρομάνι, τη σοπράνο Αλέσια Γκριμάλντι στον ρόλο της αγαπημένης του Τανκρέντι και τον τενόρο Νικόλα Πιζανιέλο σαν πατέρα της Αμενάιντε.

Στον αντίποδα, η κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τανκρέντι, πλαισιωμένη από τις μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου (Ιζάουρα, έμπιστη της Αμενάιντε) και Ρόζα Καπόν Πουλημένου (Ροτζιέρο, ακόλουθος του Τανκρέντι), καθώς και από τον μπασοβαρύτονο Θεόδωρο Καρδαρά (Ορμπατσάνο, στρατιωτικός και αρχηγός αντίπαλου οίκου από Αρτζίριο, που επιθυμεί την Αμενάιντε για λογαριασμό του).

Τα μουσικά μέρη ερμηνεύουν η Συμφωνική Ορχήστρα και ανδρική χορωδία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Την όπερα «Τανκρέντι» σκηνοθέτησε ο Βασίλης Αναστασίου. Σκηνοθεσία για την τηλεόραση Στάθης Ρέππας. Διεύθυνση φωτογραφίας Ανδρέας Ζαχαράτος.

Ο «Τανκρέντι» είναι η πρώτη όπερα seria του συνθέτη (1813), την οποία ο Στεντάλ χαρακτήρισε «κεραυνό εν αιθρία στο ιταλικό οπερατικό γίγνεσθαι» και η οποία, αν και αρχικά είχε χαρούμενο φινάλε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, μεταγράφηκε από τον συνθέτη ακολουθώντας την τραγωδία του Βολτέρου, στην οποία στηρίζεται, για την παρουσίασή της στη Φεράρα. Αυτή η δεύτερη εκδοχή συνηθίζεται πλέον κι έτσι την επίλεξε και η ΕΡΤ, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ορχήστρα, η οποία αργοσβήνει ακολουθώντας τον επιθανάτιο ρόγχο του ήρωα.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις μεσαιωνικές Συρακούσες, ενώ η πόλη, την οποία διοικεί ο Αρτζίριο, τελεί υπό την πολιορκία του Σαρακηνού Σολαμίρ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου