ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση του βιβλίου «Πιστοποιητικό ζωής»

παρουσίαση-του-βιβλίου-πιστοποιητι-751957

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και την «Φωτογραφική Ομάδα του Αργύρη Ζαφειρίδη», λειτουργούν βιωματική έκθεση φωτογραφίας στον νέο επιβατηγό σταθμό του λιμένα του Βόλου (TERMINAL) από τις 5 Ιουνίου 2018.

Η δραστηριότητα αυτή, αποτέλεσε μια επιπλέον «προκαταρκτική εκδήλωση» της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018», και εντάσσεται στο Θεματικό έτος του φορέα με τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές». Φιλοξενεί δε φωτογραφίες από τεχνίτες, εργαστήρια και αντικείμενα που παράγονται, και είναι έργα φωτογράφων από διάφορες χώρες, εκτός της Ελλάδος, όπως από την Σουηδία, Ρουμανία, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Κένυα και την μακρινή Γουατεμάλα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί η επίσκεψη στο τέλος του Αυγούστου του Τούρκου φωτογράφου, Erdal Turkoglu, που συμμετέχει με έργα του στην έκθεση, τον οποίο δέχτηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώνονται διάφορες «Παράλληλες εκδηλώσεις», και ήδη έχουν διοργανωθεί: Σεμινάρια, στα οποία ντόπιοι τεχνίτες και καλλιτέχνες έδειξαν πως δημιουργούνται τα έργα τους, μουσικές εκδηλώσεις, και ιστορικές παρουσιάσεις Τοπικής Λαϊκής Τέχνης.

Ξεκίνησαν με την εκδήλωση που διοργανώθηκε την 16η Ιουλίου 2018, με τίτλο: «Προσεγγίζοντας τις παραδοσιακές Τέχνες με την Φωτογραφία», όπου παρουσίασαν έργα του οι Βασίλης Βούλγαρης, Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, Μ. Λαλαούνη και Λ. Μουχτάρη.

Συνεχίστηκαν στο πλαίσιο και των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2018» με μια καταπληκτική «Συναυλία με ύμνους της Παναγίας», με τον Βυζαντινό Χορό Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» υπό την διεύθυνση της δομεστίκαινας Δρ. Σέβης Μαζέρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018.

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό της πόλης, με θέμα: «Μαχαιράδες, Οπλουργοί και σιδηρουργοί στην ιστορική πορεία της Κερασιάς, μια ιστορία 200 ετών», σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.).

Οι «Παράλληλες εκδηλώσεις» θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου με επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων, δράση την οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προγραμματίζει ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνης Αντωνίου, σε συνεργασία με τον Αργύρη Ζαφειρίδη.

Την προσεχή Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19.30, στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί στο νέο επιβατηγό σταθμός του Λιμένα Βόλου (TERMINAL) η παρουσίαση ενός αξιόλογου βιβλίου «Πιστοποιητικό ζωής» της Μάρης Ιωάννη Τσαμακίδου – Παπαποστόλου.

Την εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται με το Βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΚΛΟΥ», παρουσιάζει η Εκπαιδευτικός, Νάκου Αλεξάνδρα, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει η Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, Εκπαιδευτικός Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, και θα διαβάζουν αποσπάσματα η Ηθοποιός Αμαλία Γκιζά και η Σκηνογράφος, Συντηρητής Έργων Τέχνης και Συγγραφέας Μαρία Ζαχαριά.

Το βιβλίο, αμέσως με την έκδοσή του, έτυχε καθολικής αποδοχής από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, και καθολική αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό. Είναι ένα βιβλίο-ντοκουμέντο απ’ αυτά που μελετούν στα τμήματα Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια. Συγχρόνως είναι συναρπαστικό και διαβάζεται μονορούφι…

Ο Ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας της έγραψε: -«Σου στέλνω ένα μεγάλο μπράβο για το «Πιστοποιητικό ζωής» και ένα τεράστιο ευχαριστώ γιατί μέσα από τη γραφή σου μ’ έκανες να ξαναπολαύσω τη νιότη μου και να συμφιλιωθώ με το παρελθόν μου. Τίποτα πιο σημαντικό από το παρόν αν η εξασθενημένη μνήμη δεν είναι εχθρός σου!!

Η Μάρη Τσαμακίδου – Παπαποστόλου γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε ως καθηγήτρια και γυμνασιάρχης επί 31 χρόνια σε σχολεία της Καρδίτσας, όπου ζει από το 1982. Σπούδασε επίσης μουσική στο Εθνικό Ωδείο Βόλου.

Μικρές συλλογές διηγημάτων και ποιημάτων, όπως τα «Λογοτεχνικά Ιντερμέδια», «Φθέγγομαι» κ.λπ. δημοσιοποιήθηκαν μόνο διαδικτυακά. Το διήγημά της «Έπρεπε ν΄ ανθίσει;» απέσπασε έπαινο σε διαγωνισμό του “BONSAISTORIES”.

Το “Πιστοποιητικό ζωής” είναι το πρώτο βιβλίο της που κυκλοφορεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου