ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πανελλήνιο συνέδριο στον Βόλο

πανελλήνιο-συνέδριο-στον-βόλο-743186

Πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Οι φίλοι των Μουσείων στη σύγχρονη μουσειακή πρακτική. Νεωτερικότης και προβληματισμοί στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο» διοργανώνεται το τριήμερο 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «VALIS» στην Αγριά του Βόλου, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων μετά από πρόταση του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», συνδιοργανώνουν πανελλήνιο συνέδριο στον Βόλο, με τη συμμετοχή των απανταχού φίλων Μουσείων, στο πλαίσιο του Ετους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Το συνέδριο προτείνεται να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών με τα Μουσεία και των φορέων πολιτισμού γενικότερα. Η γνωριμία και οι σχέσεις των Σωματείων, Ενώσεων, Συλλόγων, φίλων Μουσείων, η ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και καλών πρακτικών, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής τους, μέσα στο νέο πνεύμα της νεωτερικότητας που διαφαίνεται στο Μουσείο του μέλλοντος. Οι φίλοι των Μουσείων αφουγκράζονται τις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις, μέσα από τις συνέργειες της ΕΟΣΦΙΜ, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φίλων των Μουσείων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν, στα νέα δεδομένα και στον νέο ρόλο, που καλούνται να παίξουν τα Μουσεία στις σχέσεις τους με το ευρύ κοινό και τη νέα διαμορφωμένη κοινωνία.

Παράλληλα, το συνέδριο θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους απανταχού φίλους Μουσείων, να εντάξουν στο πρόγραμμά τους, διοργανώνοντας πολιτιστική και ψυχαγωγική επίσκεψη των μελών τους, στον Βόλο, στο λιμάνι των Αργοναυτών, με σκοπό τη γνωριμία και ξενάγηση στον τοπικό αρχαιολογικό, και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, με τους νεολιθικούς οικισμούς Διμηνίου και Σέσκλου, το αρχαίο θέατρο και το ανάκτορο της Αρχαίας Δημητριάδας, την παλαιοχριστιανική βασιλική, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με τα σπουδαία ευρήματα. Θα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των μελών στο Πήλιο, το καταπράσινο Βουνό των θρύλων και των Κενταύρων, με τα ξακουστά χωριά του, τα οποία είναι όλα τους χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί οικισμοί, λόγω του εξαίσιου φυσικού τοπίου, της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και της χαρακτηριστικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η διαδρομή που ακολουθεί ο θρυλικός «Μουντζούρης» το ατμήλατο τρενάκι του Πηλίου.

Οι σύνεδροι θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, τον αρχαιολογικό χώρο, Σέσκλου – Διμηνίου, την Αρχαία Δημητριάδα και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα. Στο πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του συνεδρίου περιλαμβάνονται διαδρομή με το τρενάκι Πηλίου – Λεχώνια – Μηλιές –Λεχώνια και εκδρομή σε Πορταριά – Μακρινίτσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου