ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εθιμο της αρχαιότητας αναβιώνει στο Μουσείο Βόλου

εθιμο-της-αρχαιότητας-αναβιώνει-στο-μ-690940

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σε συνεργασία με το Σωματείο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ενα στολίδι για την ειρεσιώνη» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί. Tην εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνη τη μουσικό δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.

Η ειρεσιώνη προέρχεται από τη λέξη είρος (έριον=μαλλί). Σύμφωνα με πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα, ήταν κλάδος ελιάς ή αγριελιάς (κότινος) ή δάφνης στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και έφερε κρεμασμένους τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά) και ληκύθια με λάδι και μέλι.

Η ειρεσιώνη περιφερόταν στους δρόμους των Αθηνών τον μήνα Πυανεψιώνα (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου), αρχή του θρησκευτικού έτους, από παιδιά «αμφιθαλή», των οποίων δηλαδή και οι δύο γονείς ζούσαν. Τα παιδιά έψαλλαν ειδικό άσμα με το ίδιο όνομα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας φιλοδώρημα από τον νοικοκύρη ή την κυρά. Οταν έφθαναν στα δικά τους σπίτια, ιδίως στα αγροτικά, κατά τον Αριστοφάνη, κρεμούσαν την ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτα, όπου έμενε μέχρι την ίδια ημέρα του επόμενου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν τη νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 5 έως 12 ετών με τους γονείς τους και να στολίσουν την ειρεσιώνη του Μουσείου με στολίδια εμπνευσμένα από το αρχαίο ελληνικό έθιμο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής από αύριο Πέμπτη 13 έως και μεθαύριο Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 12.30 – 14.00. Υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Ευαγγελία Σταμέλου, με τηλέφωνο 2421076278, εσωτ. 122 ή στο e-mail [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου