ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση του Δήμου Βόλου για την παρουσίαση Βιβλίου της Κατερίνας Κορρέ- Ζωγράφου

εκδήλωση-του-δήμου-βόλου-για-την-παρου-681913

Εκδήλωση του Δήμου Βόλου για παρουσίαση Βιβλίου της Κατερίνας Κορρέ- Ζωγράφου, στις 27 Σεπτεμβρίου,στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για το νέο δίτομο έργο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου με τίτλο Πήλιο/Oι άνθρωποι: θεατές και αθέατες όψεις (Τόμοι Α’ και Β’), έκδ. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα 2013). Μια «ακτινογραφία» του Πηλίου, που απλώνεται σε 680 σελίδες, η οποία έρχεται να αναδείξει άγνωστες στο ευρύ κοινό πλευρές του βουνού που υπήρξε θερινή κατοικία των Ολύμπιων Θεών. Η μελέτη ρίχνει έντονη ματιά στο παρελθόν και στο παρόν του Πηλίου, από το 1850 έως σήμερα, χωρίς να λείπουν οι αναφορές στα χρόνια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας.

Πίσω από την εξαντλητική αυτή έρευνα βρίσκεται η Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου, η οποία κατάφερε να χωρέσει 30 χρόνια δουλειάς σε αυτό το δίτομο έργο που κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πιο συγκεκριμένα, το έργο αυτό της Κ.Κορρέ, που συνθέτει το προφίλ του κάθε χωριού χωριστά, είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης βιβλιογραφικής και αρχειακής έρευνας που περιγράφει την πηλιορείτικη κοινωνία του 19ου και του 20ου αιώνα, μέσα από αφηγήσεις απλών καθημερινών ανθρώπων. Εμπλουτίζεται με συνεντεύξεις προερχόμενες από πρωτογενές, αδημοσίευτο υλικό του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από επιτόπια έρευνα της συγγραφέως καθώς και από παλιότερο και νεότερο φωτογραφικό υλικό, μεγάλο ποσοστό του οποίου φέρει την υπογραφή του ακούραστου περιηγητή του ελληνικού τοπίου Δημήτρη Λέτσιου.

Oι προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν και ζουν στο Πήλιο αναδεικνύουν όψεις της συλλογικής μνήμης, στοιχειοθετούν αναμνήσεις της καθημερινότητάς τους και εντάσσονται σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν ευρύτερους τομείς του λαϊκού πολιτισμού των νεότερων χρόνων όπως την τοπική ιστορία, τους οικισμούς, τις ασχολίες των κατοίκων και την παραγωγή, μέχρι τις τρέχουσες αντιλήψεις για τη λατρεία, τη μαγεία, την αντιμετώπιση της αρρώστιας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη διασκέδαση αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας.

Στο βιβλίο καταγράφονται επίσης οι εξελίξεις στην περιοχή (π.χ. στον τρόπο ένδυσης, στα βασικά έργα υποδομής – ταχυδρομείο, τηλεφωνείο, ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση, συγκοινωνία) αλλά και ο «έξω κόσμος» που θα συνδεθεί επίσης με τις αποδημίες Πηλιορειτών σε άλλους, μακρινούς τόπους και θα ταυτιστεί οικονομικά –μετά το 1881– με την πόλη του Bόλου. Oι αφηγούμενοι αναφέρονται κυρίως στην καθημερινότητα αλλά συχνά εκφράζονται για ό,τι τους αφορά γενικότερα, όπως τη σχέση με το περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο ή ακόμα και για θέματα μεταφυσικά.

Στο Πήλιο, κατά τα τελευταία 150 χρόνια της Tουρκοκρατίας, πέρα από την ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο, αναδείχτηκαν σημαντικές βιοτεχνίες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής, θέτοντας τις βάσεις για την κατοπινή βιομηχανική εξέλιξη του Bόλου. Στα τέλη του 20ού αιώνα με την ανάπτυξη της οδικής συγκοινωνίας θα ενταθούν οι δεσμοί ανάμεσα στην πόλη του Bόλου και τα πηλιορείτικα χωριά. Μεταπολεμικά, τα αίτια της προσαρμογής σε νέους τρόπους διαβίωσης είναι δυνατό να αναζητηθούν όχι μόνο στην εισβολή «νέων» επιτευγμάτων, όπως η συνεχής ενημέρωση μέσω του τύπου, καθημερινού και περιοδικού, αλλά και της τηλεφωνικής επικοινωνίας και ιδιαίτερα της τηλεόρασης, που δια της πληροφόρησης θα μεταφέρει τον έξω κόσμο μέσα στο σπίτι με αυτονόητες συνέπειες.

O τουρισμός από την άλλη μεριά θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές όχι μόνο στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στις συνήθειες του αγροτικού χώρου, ενώ ρόλο θα παίξει και η επάνοδος των μεταναστών από την κεντρική κυρίως Eυρώπη στη δεκαετία του ’70 που θα προκαλέσει στις ιδιαίτερες πατρίδες των επαναπατριζόμενων νέα ήθη.

Τέλος, σταθμό για την αναβίωση και ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου θα αποτελέσει το πιλοτικό πρόγραμμα του EOT σχετικά με την επανάχρηση αξιόλογων κτηρίων για τουριστική χρήση που ξεκίνησε το 1975, με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα Άρη Kωνσταντινίδη στη Bυζίτσα.

Ένακολούθησε το πρόγραμμα της Τοπικής Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο εντάχθηκαν έργα υποδομής, όπως επισκευές κοινόχρηστων χώρων και καλντεριμιών, επισκευές κρηνών, κτηρίων κ.ά.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του κτηρίου «Αλέξανδρος Δελμούζος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Παντελής Λαζαρίδης Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Λιάπης, λαογράφος-ερευνητής και η ίδια η συγγραφέας Κατερίνα Κορρέ. Χαιρετισμό θα απευθύνει κατά την έναρξη ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα σύντομο πρόγραμμα παραδοσιακής πηλιορείτικης μουσικής από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Το βιβλίο θα διατίθεται στο πωλητήριο του Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου