ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναυλία στην «Περισπωμένη»

συναυλία-στην-περισπωμένη-680265

Ερχονται στον Βόλο οι «Train45» από τη Θεσσαλονίκη

Οι «Train45» είναι ένα συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που παίζει κυρίως bluegrass μουσική και εμφανίζεται σήμερα Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου στις 10 το βράδυ στο καφέ – χώρο εικαστικής έκφρασης «Περισπωμένη».

Ο όρος bluegrass αποδίδεται συνήθως στην μπλε απόχρωση που παίρνει το χορτάρι την άνοιξη σε μια περιοχή του Kentucky. Τα μουσικά φαινόμενα που αποτελούν την πηγή της αμερικανικής παραδοσιακής μουσικής εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές, όπως στα νότια Απαλλάχια όρη, στην περιοχή του Κentucky, του Tennessee και της δυτικής Virginia. Iστορικά η αμερικανική παραδοσιακή μουσική δέχτηκε επιρροές κυρίως από τους Άγγλους και Ιρλανδούς μετανάστες, από τα blues και τα gospels των μαύρων. Συγκεκριμένα από τις αγγλοσκωτσέζικες μπαλάντες, τα ιρλανδικά fiddle tunes και τη θρησκευτική μουσική των βαπτιστών.

Η μουσική αυτή παιζόταν σε αγροτικούς χορούς από τις λεγόμενες string bands που αποτελούνταν αποκλειστικά από έγχορδα όργανα. Βασικά όργανα ήταν το πεντάχορδο banjo και το βιολί, ενώ περιστασιακά συνοδεύονταν από το μαντολίνο και την κιθάρα. Υπήρχαν διάφορες κατηγορίες τραγουδιών.

Μετά το ’70 η bluegrass δέχεται επιρροές από άλλα είδη μουσικής, δημιουργώντας νέα είδη, όπως είναι η progressive bluegrass, η newgrass, η jazzgrass και η dawg music, που έχουν ενσωματωθεί στην κατηγορία της New Acoustic music. Ετσι παρατηρείται μια εξέλιξη στην bluegrass που δεν αλλοιώνει το ακουστικό ύφος και την παραδοσιακή ενορχήστρωση, ενώ συνεχίζει τη χρήση των παραδοσιακών οργάνων και των βασικών τους τεχνικών. Αυτό που διαφοροποιεί τη Ν.Α.Μ. από την bluegrass είναι ότι η μουσική είναι συνήθως γραμμένη από τους ίδιους τους εκτελεστές. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 242102433.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου