ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίου «Γάμοι κόντρα στο ρεύμα»

παρουσίαση-βιβλίου-γάμοι-κόντρα-στο-67362

Το βιβλίο της Νένας Ζήση με τίτλο «Γάμοι κόντρα στο ρεύμα – Μικτοί γάμοι εβραίων και Χριστιανών στη σύγχρονη Ελλάδα: η περίπτωση της πόλης του Βόλου» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στις 8 μμ στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, Ρήγα Φεραίου με Χατζηαργύρη.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο τομέας εκπαίδευσης του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις», οι εκδόσεις «Δέσποινα Κυριακίδη» και ο Δήμος Βόλου.

Ομιλητές θα είναι οι: Ιωάννα Λαλιώτου, Επίκουρος καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ρίκα Μπενβενίστε, Καθηγήτρια ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη και συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μελωδικά ο Πέπο Σάλεμ, καθηγητής μουσικής, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Μάνη, πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις». Η Νένα Ζήση θα συνομιλήσει με το κοινό.

Το ίδιο βιβλίο παρουσιάστηκε στην 11η διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, ενώ έπεται παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια εθνογραφική έρευνα που αφορά στους μικτούς γάμους Χριστιανών και εβραίων στην πόλη του Βόλου μετά το πόλεμο έως τις μέρες μας. Με αφορμή προφορικές μαρτυρίες Εβραίων και χριστιανών στα πλαίσια αυτής της ανθρωπολογικής μελέτης, το βιβλίο ουσιαστικά αποτυπώνει την αυτοκριτική οπτική της πλειονότητας για ένα θέμα, στο οποίο οι κοινωνίες αποφεύγουν να πολύ-εστιαστούν. Επιδιώκεται δηλαδή να αποδοθεί με λόγια η αντανάκλαση στον ψυχισμό του μέσου ανθρώπου του φορτίου των στερεοτύπων αιώνων απέναντι σε μια ετερότητα στιγματισμένη και θυματοποιημένη όσο καμιά άλλη στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Συνέντευξη τη συνέντευξη συντίθεται το νέο μωσαϊκό της ψυχοσύνθεσης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και ρίχνεται φως στη μετάβαση που έχει συντελείται από τη μια ιστορική φάση στην άλλη: από τις αφορισματικές διακρίσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου στις ενοχικές απωθήσεις μετά από αυτόν και στη συνέχεια στις τρέχουσες συμπεριφορές ανοχής και δεκτικότητας που επιτάσσει ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός και επιβάλλει ο σύγχρονος αξιακός κώδικας.

Με αφορμή τους μικτούς γάμους το βιβλίο «βλέπει» τα θέματα ταυτότητας μέσα από τρία πρίσματα: το επιστημονικό, το βιωματικό και το καθαρά φιλολογικό, όπως αυτό αποτυπώνεται δηλαδή στην σύγχρονη Λογοτεχνία. Αναλύει τις κυρίαρχες οπτικές πάνω στην ετερότητα και το ρατσισμό και πως αυτές επαναπροσδιορίζονται αυτοκριτικά από την πλειονότητα στο όνομα των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας. Στην ουσία είναι μια ενδοσκοπική περιήγηση στα έγκατα μιας μικρής κοινωνίας που οριοθετείται και χαρακτηρίζεται από τις θρησκευτικές της φορτίσεις και ιδιοτέλειες, τις στρεβλές δοξασίες και τα στερεότυπα, αλλά και τις μεταπτώσεις και ωριμάνσεις της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου