ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμοσίνο»

παρουσιάζεται-το-βιβλίο-σκηνές-από-τ-659865

Το νέο μυθιστόρημα του βραβευμένου και πολυδιαβασμένου συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού με τίτλο «Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμόσίνο» θα παρουσιαστεί στο Βόλο την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 στις 8 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» με τη διοργάνωση του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, του Δήμου Βόλου, των εκδόσεων Πατάκη και σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν.Μαγνησίας, του Συνδέσμου Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου και του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δρ Νίκος Κυριαζής – καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. – συγγραφέας, η Αγγελική Νικολάου – φιλόλογος, θεατρολόγος, αρχειονόμος των Αρχείων Ν.Μαγνησίας και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αμαλία Γκιζά και Βασίλης Μητσάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

To μυθιστόρημα «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο» είναι η ανοιχτή παλάµη ενός χεριού που ακουµπάει στον χάρτη της Ευρώπης του 17ου αιώνα, ενώ κάθε δάχτυλο της αφήγησης δείχνει και διαφορετικό σηµείο του ορίζοντα – η Αγγλία του Νεύτωνα και της Βασιλικής Εταιρείας, το ανεξίθρησκο Άµστερνταµ των εµπόρων, η παγωµένη Πετρούπολη του τσάρου µεταρρυθµιστή, η Βενετία της μάσκας… Ο καρπός του χεριού αγγίζει την οθωμανική απεραντοσύνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Χάνδακα, τα όρια της Ευρώπης.

Ο Ματίας Αλµοσίνο, κρυπτοεβραίος στη Βασιλεία της Ελβετίας, διασχίζει από τρυφερή ηλικία τη Respublica Christiana, τη χριστιανική επικράτεια, ορφανός µε τον τρόπο του Ντίκενς και δέσμιος της θεοκρατικής καταδυνάστευσης της εποχής του. Χτίζει την ενηλικίωσή του μέσα από περιπέτειες, καθώς αλλάζει μάσκες θρησκευτικής και φυλετικής ταυτότητας, διχασμένος σχεδόν ως το τέλος από το μέγα διακύβευμα που εγκαινιάζει ο αιώνας του: τη γέννηση του επιστημονικού λόγου και την ανάφλεξη του ορθολογισμού απέναντι στη νοσταλγία του θαύματος και στις πιο ακραίες μεσσιανικές προσδοκίες. Ο Σπινόζα κι απέναντί του οι πιο μισαλλόδοξες συγκρούσεις, ο Ντεκάρτ και ο Σαµπετάι Σεβί, το σύμπαν µε τα µάτια της νέας επιστήμης ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή και αντίκρυ της η αναμονή του τέλους του κόσμου στα 1666 µ.Χ.

Οι τόποι των ταξιδιών αλλάζουν ραγδαία σε μια πλούσια σκηνογραφία: μια διάβαση στις Άλπεις, η Βενετία της παροικίας των Εβραίων και των Γραικών, η Θεσσαλονίκη του Σαµπετάι Σεβί, η Πάντοβα και το φημισμένο της πανεπιστήμιο, το Τζάντε, η πτώση του Χάνδακα, η Κωνσταντινούπολη των θαυμάτων, το Λονδίνο της νέας επιστήμης, τόποι της Γερμανίας, οι ρουµανικές χώρες των ορθόδοξων ηγεμόνων, η επικράτεια του Μεγάλου Πέτρου µε τις στέπες και τα ξεχειλισμένα ποτάμια και, end, ένα όρος που το είπανε Άγιο.

Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο «Αναπνέοντας κιμωλία -γραφές εκπαιδευτικών», από τις εκδόσεις Σαββάλα.

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: «Φράουστ» (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), «Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού» (Πατάκης, 2000/2007), «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού» (Πατάκης, 2002/2010), «Στη σκιά της πεταλούδας» (Πατάκης, 2005), «Η αηδονόπιτα» (Πατάκης, 2008), «Ανεμώλια» (Πατάκης, 2011 – Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ). Συμμετείχε επίσης στη συλλογική έκδοση «Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου» (Πατάκης 2009) και στη σειρά που επιμελείται ο Μισέλ Φάϊς «Ξενοδοχείο – Ένοικοι Γραφής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου