ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανοίγουν τα «Rooms»

ανοίγουν-τα-rooms-646637

Ανατρεπτική έκθεση τέχνης με τη συμμετοχή της Βολιώτισσας Φαίης Τζανετουλάκου

Δεκαεννέα επιμελητές τέχνης παρουσιάζουν εικαστικούς δημιουργούς στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου και στο πλαίσιο της πρωτότυπης έκθεσης «Performance rooms 2019» που εγκαινιάζεται σήμερα.

Σε κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου «St George Lycabettus» θα επιτελείται και μία ζωντανή performance κατά την τετραήμερη διάρκεια της έκθεσης, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό για τρεις ώρες κάθε μέρα, από σήμερα Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, 19.00 – 22.00.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν και να καταγραφούν συστηματικά οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο της ρerformance, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, ώστε να προκύψει ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων σαν συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων, για τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει στην ανάδειξη ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και επιμελητών.

Για τη μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης «Rooms 2019» με φετινό θέμα την τέχνη της ρerformance, προτείνει τη Βολιώτισσα Φαίη Τζανετουλάκου με το έργο «Βελέσι». Πρόκειται για συρμάτινη πλεχτή κατασκευή γυναικείου παραδοσιακού φορέματος, το οποίο θα υφαίνεται σε ζωντανό χρόνο επάνω στο λευκοντυμένο σώμα της επιμελήτριας.

«Το βελέσι (παράγωγο από το βενετικό valessio) είναι εσωτερικό γυναικείο φόρεμα, μεσοφούστανο. Kατά περιοχές η σημασία της λέξης αλλάζει, αλλού είναι εξωτερικό επίσημο γυναικείο φουστάνι ή φούστα, που το φορούσαν στις γιορτές, αλλού είναι πλεχτό. Βελεσερό ύφασμα είναι το βαμβακερό» εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Φαίη Τζανετουλάκου.

Αναλύοντας τη βαθύτερη έννοια και τον συμβολισμό της συμμετοχής της, η Βολιώτισσα ιστορικός τέχνης υπογραμμίζει ότι «η ζωντανή δημιουργία του φορέματος από εύκαμπτο σύρμα φέρει δυναμικές αναφορές επάνω σε θέματα ταυτότητας, φύλου, προσωπικών ορίων και διαρραγής των συνόρων, ατομικής και συλλογικής μνήμης, καταπίεσης και προσωπικής ελευθερίας, ένα ζωντανό γλυπτό του αέναου ταξιδιού της ανθρώπινης υπόστασης και των αρχέγονων δεσμών αίματος μεταξύ των δύο δημιουργών».

Στο ηχητικό τμήμα της δράσης συμμετέχει η mezzo soprano Μελανία Τζανετουλάκου.

Στην έκθεση συμμετέχοντες οι καλλιτέχνες Μαριλένα Αλιγιζάκη, Μαρία Γαλαζούλα, Γιάννης Γαρδικλής, Κατερίνα Δρακοπούλου, ZS Ensemble, Αντιγόνη Θεοδώρου, GΑΑΜ (Κωνσταντίνος Γκαραμέτσης) και Αννα Παπαθανασίου, Βέρα Ιονά (Παπαδοπούλου) και Ελίζα Κρικώνη, Ρούλα Καραφέρη, Σπύρος Κουβαράς, Γιώργος Νικόπουλος, Αρτεμις Ορφανίδου, Ευγενία Παπαγεωργίου, Ηρώ Παπακώστα, Μάριος Σταμάτης, Βασίλης Σκαρμούτσος και Φωτεινή Αλεξοπούλου, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Θοδωρής Τράμπας, Ελένη Τσαμαδιά.

Συμμετέχουν επίσης οι επιμελητές Αντώνης Βολανάκης, Δόμνα Γούναρη, Δηώ Καγγελάρη, Νάσια Καλαμάκη, Δώρα Κεχαγιά, Francesco Kiàis, Αλκηστις Μαρία Κοντοπούλου, Macklin Kowal, Μαρία Μαραγκού, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Δήμητρα Μαρίνη, Christina Mot, Σιμώνη Νιάρου, Μαρία Ξυπολοπούλου, Βασιλική – Μαρία Πλαβού, Νικολέτα Πρέπη, Ειρήνη Σαββανή, Μαριάννα Στραπατσάκη, Λίνα Τσίκουτα, Ευτυχία (Φαίη) Τζανετουλάκου.

Η έκθεση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα παρουσιασθεί στα δωμάτια του ξενοδοχείου «St George Lycabettus», στην πλατεία Δεξαμενής, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, Αθήνα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου