ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολύπλευρη δράση της Φιλαρχαίου Εταιρείας

πολύπλευρη-δράση-της-φιλαρχαίου-εται-587094

Το νέο τεύχος του Δελτίου της θα παρουσιάσει η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», μεθαύριο Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού. Η παρουσίαση του νέου τεύχους του δελτίου θα γίνει μαζί με την ειδική εορταστική εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του νέου έτους 2017. Η παρουσίαση του νέου τεύχους θα γίνει από τον κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιο , επιμελητή του δελτίου εδώ και 20 χρόνια, και τον κ. Τριαντάφυλλο Σπανό, αντιπρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας.

Το νέο τεύχος του δελτίου είναι το 20ο τεύχος της δεύτερης εκδοτικής περιόδου και είναι αφιερωμένο στον Νικόλαο Γιαννόπουλο, στην κορυφαία προσωπικότητα για την πόλη του Αλμυρού και γενικότερα για τη Θεσσαλία.

Το 2015 συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από το θάνατο του Νικολάου Γιαννόπουλου(1866-1945) και η Φιλάρχαιος, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, τίμησε σε ειδική ημερίδα στον Αλμυρό τον ιδρυτή της αλλά και τον μέγιστο ερευνητή της τοπικής μας ιστορίας.

Τα πρακτικά της αφιερωματικής αυτής εκδήλωσης αποτελούν το βασικό, τμήμα των περιεχομένων του 20ου Δελτίου. Στις 360 σελίδες του παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και δράσης του αυτοδίδακτου επιστήμονα , ιστοριοδίφη, αρχαιολόγου αλλά και ανθρώπου Ν.Γιαννόπουλου, που έδωσε τη ζωή του στο ιδανικό των αρχαιολογικών ερευνών και της ιστορικής έρευνας της Θεσσαλίας .

Τα περιεχόμενα του 20ου δελτίου είναι: Κωστής Λάμπρου «Νικόλαος Γιαννόπουλος, ο άνθρωπος – ο αρχαιολόγος – ο ιστορικός», Μαρία Σπανού – Μάργαρη «Μνήμη θανάτου Ν. Γιαννόπουλου», Βίκτωρ Κοντονάτσιος «Η προδρομική ατμόσφαιρα της ίδρυσης και εδραίωσης της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού», Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου « Η συμβολή του Ν. Γιαννόπουλου στην αρχαιολογική έρευνα της Θεσσαλίας», Γ. Α. Πίκουλας «Ο επιγραφικός Ν. Γιαννόπουλος», Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Τσαμανή «Τα σωζόμενα χειρόγραφα του Ν. Ι. Γιαννόπουλου στη σημερινή βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας και στην πρώην της στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού», Ελένη Δημάκου «Ο ευρωπαϊκός ορίζοντας του Ν. Ι. Γιαννόπουλου», Βασίλης Φυτιλής «Ν. Γιαννόπουλος (1866-1945) ο Ηπειρώτης που δόξασε τον Αλμυρό», Γεώργιος Τσολάκης «Ν. Γιαννόπουλος Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του», Γεώργιος Κοντομήτρος «Οι Φίλοι των Γραμμάτων του Βόλου και ο Ν. Γιαννόπουλος», π. Ιωάννης Συρεγγέλας «Ο Ν. Γιαννόπουλος εις την εργογραφίαν του Ζωσιμά Εσφιγμενίτου» και Βίκτωρ Κοντονάτσιος «Κατάλογος Δημοσιευμάτων του Ν. Γιαννόπουλου».

Στο εμπροσθόφυλλο του δελτίου παρουσιάζεται ανέκδοτος μέχρι τώρα έγχρωμος αυτοσχέδιος χάρτης της περιοχής του Αλμυρού, που είχε σχεδιάσει ο Νικόλαος Γιαννόπουλος, όντας μαθητής του Γυμνασίου Βόλου ακόμα, για την εργασία του «Τα Φθιωτικά, ήτοι περιγραφή της Επαρχίας Αλμυρού υπό ιστορικήν και τοπογραφικήν έποψιν», αλλά δεν απεικονίστηκε στην έκδοση του 1891.

Ανέκδοτη μέχρι τώρα είναι επίσης και μία φωτογραφία του Νικόλαου Γιαννόπουλου που παρουσιάζεται στο οπισθόφυλλο του τεύχους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου