ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ταινίας «10.000 νύχτες»

προβολή-ταινίας-10-000-νύχτες-582557

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 9:30μμ προβάλλεται για πρώτη φορά η ταινία «10000 Νύχτες» (Το Καφέ Σαντάν του Βόλου) ένα μουσικό-ιστορικό ντοκιμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής σε σκηνοθεσία Κώστα Ανέστη, στο «σινέ Αχίλλειον» με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία, διάρκειας 50 λεπτών, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και καλύπτει τη πορεία του θρυλικού Καφέ Σαντάν από το 1981 μέχρι το 2009 χρονιά που το κτήριο που το στέγαζε αρχικά κατεδαφίστηκε. Τα τελευταία χρόνια – κι αυτή είναι μια τάση που αντανακλάται και στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ – η παράλληλη «μη επίσημη» και μη καταγεγραμμένη ιστορία μιας πόλης αναδεικνύεται μαζί με αυτό που παλιά αναφέρονταν ως «ποπ κουλτούρα» αλλά πια ανήκει στο κύριο ρεύμα του πολιτισμού με αφορμές συναυλιακούς χώρους, γκαλερί, καταστήματα-στέκια κλπ που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στη γενικότερη εξέλιξη μιας πόλης ή μιας συνοικίας και άφησαν το στίγμα τους και στις επόμενες γενιές. Η ταινία «10000 Νύχτες» λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο και απευθύνεται όχι μόνο στο βολιώτη θεατή που γνωρίζει το θέμα της αλλά στο σύνολο του κινηματογραφικού κοινού.

Αμέσως μετά τη προβολή, η κάβα Οινομάθεια (Πολυμέρη 72 – Βόλος) θα προσφέρει σε όλους τους θεατές της ταινίας ένα ποτήρι κρασί και μία έκπληξη. Επίσης η ΕΨΑ Α.Ε. που είναι χορηγός της εκδήλωσης θα προσφέρει ΕΨΑ Κόλα.

Όμως τα γεγονότα δεν σταματούν στην αίθουσα του κινηματογράφου! Μετά τη προβολή, αρχίζει η διασκέδαση στο «Πάρτι Πρεμιέρας» στο νέο Καφέ Σαντάν στον πολυχώρο Τσαλαπάτα με ζωντανή μουσική από τη μπάντα του Καφέ Σαντάν και djsets με μουσικές που αρχίζουν στη δεκαετία του 60 και φτάνουν στο σήμερα! Επίσημο ποτό του πάρτι θα είναι βέβαια το ΕΨΑ libre.

Βασικοί συντελεστές της ταινίας

Σενάριο -Σκηνοθεσία: Κώστας Ανέστης

Παραγωγή: Γιώργος Λάγδαρης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Τάσος Νικολάου, Κώστας Καρπίδας, Κώστας Αμυγδαλίτσης, Κώστας Καψαλάς.

Μοντάζ: Αθανασία Ξαφάρα

Ήχος: Γιάννης Εμφιετζίδης

Δ/νση παραγωγής: Τζανέτος Παπαγεωργίου

Postproduction: KPixelstudio

Η ταινία

Στις «10000 Νύχτες» το ροκ και το μπλουζ ερμηνευμένα ζωντανά στη σκηνή συναντούν τη τοπική ιστορία. Ο τόπος που συμβαίνει αυτό και ταυτόχρονα το θέμα της ταινίας είναι το Καφέ Σαντάν! Το «παλιό» Καφέ Σαντάν στο Βόλο, στη συμβολή των οδών Ογλ και Κονταράτου (πρώην Ορφέως) το κτήριο του οποίου κατεδαφίστηκε το 2009 αλλά μέχρι τότε και για 28 χρόνια ήταν πόλος έλξης για τους νέους στα χρόνια και την ψυχή, αλλά και χώρος εμφάνισης μεγάλων καλλιτεχνών -ελλήνων και ξένων- καθώς και χωνευτήρι μουσικών, πνευματικών και κοινωνικών ανταλλαγών.

Οι «10.000 νύχτες» είναι ένα ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να αναδείξει τις ανθρώπινες και τις μουσικές πλευρές της ιστορίας ή μάλλον των ιστοριών που συνέβησαν μέσα στο Καφέ Σαντάν από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι και την ημέρα του γκρεμίσματος και εστιάζει κυρίως στις δύο ιδιαιτερότητες του χώρου: τη διάρκεια των 28 χρόνων της ύπαρξης του και το πέρασμα δεκάδων μουσικών και συγκροτημάτων απ το πάλκο του. Το σενάριο της ταινίας καλύπτει τρεις δεκαετίες γεμάτες ζωντανή μουσική σε ένα χώρο που άλλαξε τις ζωές πολλών.

Στη διάρκεια της ταινίας οι δημιουργοί του Καφέ Σαντάν Σπύρος Ποδάρας και Χρίστος Τόλος αφηγούνται την ιστορία του Καφέ Σαντάν και παράλληλα βλέπουμε και ακούμε τις ξεχωριστές αναμνήσεις από ιδιαίτερες στιγμές και σκηνές ροκ που έζησαν εκεί οι κλασσικοί και οι πιο νέοι θαμώνες.

Στη ταινία παρουσιάζεται πολύτιμο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες βίντεο, ηχογραφήσεις) από τη πρώτη ως τη τελευταία νύχτα του Καφέ Σαντάν, από ζωντανές εμφανίσεις που άφησαν εποχή (Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μάτζικ ντε Σπελ, Τζον Χάμοντ, Λουϊζιάνα Ρεντ, Μπομπ Μπρόζμαν και πολλοί άλλοι) και φυσικά της «Καφέ Σαντάν Μπάντας» και των μετέπειτα «Νορμάλ».

Γνωστοί καλλιτέχνες που πέρασαν από το Καφέ Σαντάν (Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Γιοκαρίνης, αφοί Σπυρόπουλοι –«Σπυριδούλα», Διονύσης Τσακνής, Λάκης Καραλής, Ηλίας Ζάικος, Νίκος Παρθένης κα) αλλά και μουσικοί που πήραν τις αφορμές και τα πρώτα διδάγματα σ αυτόν τον χώρο καταθέτουν τη δική τους εμπειρία και άποψη για το Καφέ Σαντάν.

Πέρα από την υπόθεση της η ταινία έχει κι άλλη μια μοναδικότητα, ιδιαίτερα επίκαιρη: Δεν χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα αλλά είναι ναι ανεξάρτητη παραγωγή φτιαγμένη χάρη στην εθελοντική προσφορά των συντελεστών της, επαγγελματιών του οπτικοακουστικού χώρου γνωστών, φίλων αλλά και μέχρι τότε άγνωστων που όλοι έδωσαν ένα κομμάτι από το χρόνο τους, τη γνώση και την εμπειρία τους. Το ότι υπάρχει αυτή η ταινία οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς.

Κώστας Ανέστης

Γεννήθηκε στο Βόλο και αποφοίτησε από τη σχολή Σταυράκου. Το1986 συμμετείχε στη Bienalle νέων δημιουργών. Από το 1988 παράλληλα με το σινεμά ασχολείται επαγγελματικά και με τα ΜΜΕ ως δημοσιογράφος και παραγωγός σε πολλούς ενημερωτικούς και μουσικούς ραδιοσταθμούς στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Έχει γράψει σενάρια διαφημιστικών σποτ και έκανε διεύθυνση παραγωγής σε σποτ, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ μικρού και μεσαίου μήκους.

Ενδεικτικά:

Συν-σκηνοθεσία (μαζί με Γιώργο Λάγδαρη): «Τζόρτζιο ντε Κίρικο- Αργοναύτης της ψυχής» ντοκιμαντέρ 2010 (τμήμα αγοράς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ κινηματογράφου Πάτρας, φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους Ισμαηλίας – Αίγυπτος, φεστιβάλ Ιμπέρια – Ιταλία, τμήμα αγοράς φεστιβάλ Κρακοβίας- Πολωνία. Προβολές από ΕΡΤ)

Συν-σκηνοθεσία(μαζί με Γιώργο Λάγδαρη) : «Στην κόψη της Ιστορίας: ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» ντοκιμαντέρ 2009 (Τμήμα «Ελληνικό Πανόραμα» φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ κινηματογράφου Πάτρας, φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, προβολές από ΕΡΤ)

Διεύθυνση παραγωγής στα ντοκιμαντέρ: «Ο Φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος» (Σκηνοθεσία Γ. Λάγδαρης), «Ρήγας Φεραίος» (σκηνοθεσία Γ. Λάγδαρης)

Σενάριο-σκηνοθεσία του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ : «Βιώνοντας το χθές» (Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου).

Διεύθυνση παραγωγής περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκηνοθεσία και διάλογοι-επιλογή κειμένων της θεατρικής παράστασης «Στιγμή Πορφύρας» – αφιέρωμα στον Ανδρέα Εμπειρίκο (ΔΗ.Κ.Ι.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου) 2001

Επιλογή κειμένων στις θεατρικές παραστάσεις: «Λογοτέχνες εν Βόλω (ΔΗ.Κ.Ι.) 2003

Σκηνοθεσία και επιλογή κειμένων σε θεατρική παράσταση –αφιέρωμα στη ποίηση της Κατερίνας Γώγου. Μάρτιος 2014

Το Blog της ταινίας στο ίντερνετ: http://kafesantanmovie.blogspot.gr

Η σελίδα της ταινίας στο facebook: www.facebook.com/kafesantanmovie

Το Blog του Συλλόγου φίλων μουσικής Βόλου: http://volosmusic.blogspot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου