ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο αρχαίας ελληνικής μουσικής στην Αγριά

διήμερο-αρχαίας-ελληνικής-μουσικής-σ-574608

Ο δρ. μουσικής Νίκος Ξανθούλης στο ίδρυμα Πορφυρογένη

Διήμερο αρχαίας ελληνικής μουσικής με τον δρ. μουσικής Νίκο Ξανθούλη διοργανώνει το ιδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στις 30 – 31 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του ιδρύματος στην Αγριά.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. θα δοθεί ρεσιτάλ με έργα αρχαίας ελληνικής μουσικής, καθώς και έργα του Νίκου Ξανθούλη.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο αρχαίας ελληνικής μουσικής από τον δρ. Νίκο Ξανθούλη.

Το διήμερο είναι μια προσφορά του ιδρύματος και του Νίκου Ξανθούλη προς τους μουσικούς της περιοχής. Η συμμετοχή και η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι εντελώς δωρεάν.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε καθηγητές μουσικής, σπουδαστές ωδείων ανωτέρας τάξης, αλλά και σε φιλολόγους και όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν σε μία σχετικά λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής στην αρχαία Ελλάδα, τη μουσική.

Το πρόγραμμα αποτυπώνει, με εύληπτο τρόπο και για κάθε ηλικία ακροατών, την ιστορία της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Βασισμένο στα αυθεντικά αποσπάσματα των σωζόμενων αρχαίων ύμνων, οι ακροατές παρακολουθούν την πορεία της μεγάλης τέχνης των ήχων από τη μυκηναϊκή εποχή έως την πρώιμη χριστιανική.

Μέσα από τη γλαφυρή διήγηση και την εκτέλεση των αρχαίων ύμνων, με ανακατασκευασμένα όργανα, το κοινό καλείται να συμμετέχει σε ένα ταξίδι διαμέσου των αιώνων, που η αρχαιολογία και η μουσική συνδυάζονται να συλλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αρχαίας ελληνικής μουσικής στην αισθητική, τη φιλοσοφία και τις τεχνικές κατακτήσεις οδηγώντας στις μεταγενέστερες εξελίξεις της μουσικής στην Ευρώπη.

Η συναυλία, που θα προηγηθεί το Σάββατο βράδυ, έχει ως στόχο να μεταφέρει στο κοινό την εμπειρία της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσα από τις αισθήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου