ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου

διαδικτυακή-παρουσίαση-βιβλίου-573469

Αφιέρωμα στο πόνημα του Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Κοσμική μουσική στη χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής τέχνης (ιε´- ιθ´ αι.)»

Ο Τομέας Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Κοσμική μουσική στη χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής τέχνης (ιε´- ιθ´ αι.)».

Το βιβλίο αποτελεί έκδοση της διδακτορικής διατριβής του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, που εκπονήθηκε το 2011 με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρηγόρη Θ. Στάθη και εκδόθηκε πρόσφατα από το Ιδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας στη σειρά Μελέτες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ. διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι https://zoom.us/j/97118450914.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Θωμάς Αποστολόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και ο συγγραφέας Κυριάκος Καλαϊτζίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Κωνσταντίνος Χαριλ. Καραγκούνης, αναπληρωτής καθηγητής της Α.Ε.Α. Αθηνών, διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ο Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, καθηγητής, κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και γραμματέας του Ι.Β.Μ.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969 με καταγωγή από τον Πόντο και την Καππαδοκία. Από την παιδική του ηλικία μαθήτευσε στο ψαλτήρι της ενορίας του και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον τ. άρχοντα λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη, λαμβάνοντας πτυχίο ιεροψάλτου (1990) και δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου (1993) με βαθμό άριστα παμψηφεί και διάκριση. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Από το 1988 αναπτύσσει ένα πολύμορφο έργο το οποίο εστιάζεται στην έρευνα, διδασκαλία και την καλλιτεχνική πράξη της μουσικής της καθ’ ημάς Ανατολής. Το 1993 ιδρύει το «Εν Χορδαίς», έναν φορέα μελέτης, διδασκαλίας και ανάδειξης των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, που παρεμβαίνει στο μουσικό γίγνεσθαι με παραγωγές δίσκων, εκδόσεις βιβλίων και διοργάνωση συναυλιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου