ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή της ταινίας «Γουέστερν» σε Μεταξουργείο και «Αχίλλειον»

προβολή-της-ταινίας-γουέστερν-σε-με-571116

Με την ταινία «Γουέστερν» σε σκηνοθεσία Valeska Grisebach συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 1 Απριλίου στο «Αχίλλειον» στον Βόλο. Ωρα έναρξης 21.30.

Πρωταγωνιστούν Μάινχαρντ Νιούμαν, Ράινχαρντ Βέτρεκ, Σουλειμάν Αλίλοφ Λετίφοβ. Συναρπαστικό και έντεχνα κορυφωμένο κοινωνικό δράμα, που ακτινογραφεί αποκαλυπτικά τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Un Certain Regard του περασμένου φεστιβάλ Καννών, συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της στα φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Μονάχου, Τορόντο, Νέας Υόρκης και Λονδίνου, ενώ κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ της Σεβίλλης, το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ New Horizons της Πολωνίας, όπως επίσης και το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών (Fipresci), το οποίο κέρδισε επιπλέον και στο φεστιβάλ Motovun της Κροατίας.

Το εκλεκτικό φεστιβάλ Βιέννης Viennale έδωσε στη σκηνοθέτρια Valeska Grisebach carte blanche για να επιλέξει ορισμένες αγαπημένες της ταινίες, ενώ παρουσίασε και αφιέρωμα στο έργο της. Η ταινία προβλήθηκε και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του περασμένου Νοέμβρη, στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Ταυτόχρονα, το «Γουέστερν» («Western») βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ταινία αποτελεί μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Αυστρίας και Βουλγαρίας και αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Valeska Grisebach, 11 χρόνια μετά την προηγούμενή της. Να σημειώσουμε πως η σκηνοθέτιδα εργάστηκε ως σύμβουλος σεναρίου στο «Toni Erdmann» της Maren Ade, που αντιστοίχως έχει ρόλο παραγωγού στην ταινία. Ολοι οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στην ταινία είναι ερασιτέχνες.

Με την τρίτη ταινία της «Γουέστερν» η Γκρίζεμπαχ (με συμμετοχή στο σενάριο του Τόνι Ερντμαν της Μάρεν Αντε, η οποία εδώ εκτελεί χρέη παραγωγού) επιχειρεί ένα ευφυές ταξίδι στην καρδιά της σημερινής Ευρώπης και του κυρίαρχου ρόλου της Γερμανίας μέσα από την ιστορία μιας ομάδας Γερμανών εργατών, που αναλαμβάνει ένα έργο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σύντομα βλέπει την ένταση με τους ντόπιους να ανεβαίνει, καθώς η ιστορία και το παρελθόν ρίχνουν τη δική τους σκιά στο σήμερα. Παίζοντας πανέξυπνα με τους κώδικες του αμερικανικού γουέστερν, με τα Βαλκάνια να παίζουν τον ρόλο μιας νέας άγριας Ανατολής και με όχημα το υπαρξιακό ταξίδι του κεντρικού μοναχικού ήρωά της Μάινχαρντ, η Γκρίζεμπαχ καταθέτει όχι μόνο ένα σχόλιο για το αβέβαιο μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, που μοιάζει διαιρεμένη όσο ποτέ άλλοτε, αλλά και μια συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη ανάγκη να ανήκουμε κάπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου