ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

προβολή-ντοκιμαντέρ-για-τη-διεθνή-ημέ-570653

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «RUINS» της Ζωής Μαυρουδή, που αφορά την υπόθεση των οροθετικών γυναικών οι οποίες συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν ως «υγειονομική βόμβα» από τις αρχές και τα ΜΜΕ πριν από τις εκλογές του 2012, προβάλλεται αύριοΤετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο» στις 8 το βράδυ. Η προβολή διοργανώνεται από τη «Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων» του Δήμου Βόλου, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, όπως μετονομάστηκε η Δημοτική Επιτροπή για τα δικαιώματα της Γυναίκας, στοχεύει στην ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές του Δήμου Βόλου, με έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην επίτευξη της ισότητας των φύλων έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να επωφελούνται ισότιμα από τις δημόσιες παρεμβάσεις. Η ανασύσταση της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2013, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων, την οποία υπέγραψε ο Δήμος Βόλου στις 7/11/2011, αναλαμβάνοντας δημόσια δέσμευση υπέρ της αρχής της Ισότητας των Φύλων και την εφαρμογή πολιτικών που περιλαμβάνονται στη Χάρτα.

Υπόθεση ντοκιμαντερ

Η αστυνομία προσάγει τοξικομανείς γυναίκες με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων και τις υποβάλλει σε τεστ για HIV. Όσες από αυτές ήταν οροθετικές παραπέμπονται για κακούργημα με την κατηγορία της σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης. Κατηγορούνται ότι εκδίδονταν χωρίς προφυλάξεις και μετέδιδαν εν γνώσει τους τον ιό. Στη συνέχεια δημοσιεύονται στοιχεία και φωτογραφίες των γυναικών, με σκοπό να προειδοποιηθούν οι πελάτες. Η τηλεόραση και οι εφημερίδες αναπαράγουν φωτογραφίες, διευθύνσεις, ονόματα, γιγαντώνουν την υστερία, τον φόβο, την εκδικητικότητα. Οι γυναίκες προφυλακίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς περίθαλψη.

Κυρίως ναρκομανείς ή και άστεγες γυναίκες οι συγκεκριμένες, ήταν μεταξύ των -άγνωστο πόσων – εκατοντάδων γυναικών μάζεψε η αστυνομία σε επιχειρήσεις σκούπα, που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί το παραμύθι με τις αλλοδαπές πόρνες που σπέρνουν το AIDS. Ενάμιση χρόνο μετά, βλέποντας το «Ruins», όλα αυτά γίνονται πια ξεκάθαρα. Και μαζί τους αποκαλύπτονται κι άλλες λεπτομέρειες που τότε σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε. Επρόκειτο για μια ρατσιστική και συνάμα ακραία σεξιστική πολιτική εκμετάλλευση των γυναικείων σωμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν ως φορείς μίας επιδημίας. Επιπλέον, μέσα από τον λόγο που παρήγαγαν οι υπεύθυνοι φορείς διαστρεβλώθηκε η ίδια η πραγματικότητα και σε σχέση με τα ζητήματα της οροθετικότητας.

Όπως αποκαλύπτεται, στο ντοκιμαντέρ η εικόνα που κατασκευάστηκε απέχει πολύ από την πραγματική. Από τις 32 οροθετικές γυναίκες που συνελήφθησαν κατηγορούμενες για πορνεία μόνο μια εκδιδόταν και μάλιστα ήταν ανήλικη και θύμα trafficking -κάτι για το οποίο οι αρχές αδιαφόρησαν-, ενώ οι περισσότερες ήταν Ελληνίδες. Όσο για τα υποτιθέμενα θύματά τους, τους πέντε “νοικοκυραίους” που δηλωνόταν ότι είχαν μολυνθεί με AIDS, εξαφανίστηκαν από τους φακέλους της υπόθεσης και κανείς δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι πραγματικά υπήρξαν.

Ένα χρόνο αργότερα, οι γυναίκες αυτές αθωώθηκαν. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν ιερόδουλες, πως δεν είχαν εκθέσει σκοπίμως κανέναν σε κίνδυνο. Δεν ήξεραν καν ότι ήταν φορείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου