ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αστρονομική διάλεξη «Pulsars: οι… «τροβαδούροι» του Σύμπαντος!»

αστρονομική-διάλεξη-pulsars-οι-τροβαδού-562305

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, θα μιλήσει ο επίτιμος σύμβουλος των φυσικών κ. Χρίστος Ξενάκης με θέμα: «Pulsars: οι… «τροβαδούροι» του Σύμπαντος!».

Πρόκειται για μια γνωριμία με μια κατηγορία «εξωτικών» αντικειμένων του Σύμπαντος, τους Pulsars και θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα: Τι είναι οι pulsars; Πότε και ποιοι τους πρωτοπαρατήρησαν; Πώς δημιουργήθηκαν; Ποιος ο μηχανισμός της ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής τους; Ποιες κατηγορίες pulsars είναι σήμερα γνωστές; Ποια η χρησιμότητα της βαθύτερης γνώσης των pulsars;

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση μιας ειδικής κατηγορίας pulsars, στους magnetars, με τα τερατώδη μαγνητικά πεδία που διαθέτουν και τη φονική ακτινοβολία που παράγουν και εκπέμπουν! Στο τέλος θα ακουστεί και η… μουσική των pulsars, όπως αυτή προκύπτει από την αναλογική υποβάθμιση των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων, που εκπέμπουν μεμονωμένοι pulsars ή εκατοντάδες μαζί από διάφορα σφαιρωτά σμήνη. Η «σύνθεση» μέσω Η/Υ είναι εντυπωσιακή! Φαίνεται ότι το Σύμπαν μας… τραγουδάει!

Φυσικά, η όλη παρουσίαση θα γίνει μέσω διαφανειών και animations για την καλύτερη κατανόηση των περίεργων αυτών «αντικειμένων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου