ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κέντησαν τη Χάρτα του Ρήγα

κέντησαν-τη-χάρτα-του-ρήγα-513990

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου θα παρουσιάσει αριστούργημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Την πιστή κεντητική απόδοση της Χάρτας του Ρήγα θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 21 Ιουλίου στις 20.30, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, για πρώτη φορά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά την πιστή κεντητική απόδοση της «Χάρτας της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798).

«Η Χάρτα του Ρήγα σε κέντημα είναι έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου που φιλοτεχνήθηκε διά μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία. Η Χάρτα του Ρήγα (1796-1797) αποτελεί ένα πρωτοφανές -για την εποχή- εκδοτικό εγχείρημα και ένα μεγαλόπνοο έργο που αντανακλά την έκταση αλλά και την ακτινοβολία του αρχαίου και του νεότερου ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που τιμούμε φέτος», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το μεγάλο αυτό έργο της χειροτεχνίας, διαστάσεων 3,86 τετραγωνικών μέτρων, απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών. Η Χάρτα αποτελεί ένα πανόραμα του ελληνισμού. Καταγράφει την προσδοκία για την Επανάσταση. Απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα. Απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη. Περιλαμβάνει επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, όπως την Κωνσταντινουπόλεως με τη συμβολική παράσταση του λιονταριού, της Φεράς «νυν λεγομένης Βελεστίνος», της Σπάρτης κ. ά.

Επίσης, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, αρχαία τοπωνύμια, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, μια κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της εποχής και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών που ενέπνευσαν την Επανάσταση της Εθνεγερσίας. Υπενθυμίζεται ότι η επετειακή αυτή δράση αυτή του Λ.Ε.Β. υποστηρίζεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας θα προβάλλει με ειδικές αναρτήσεις τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και την κήρυξη της Επανάστασης στο Πήλιο, η οποία αποτελεί τη μοναδική επαναστατική ενέργεια στη Θεσσαλία, σχετιζόμενη με τις ιδιαίτερες οικονομικές, πνευματικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στην εκδήλωση παρουσίασης από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα συμμετάσχει το μέλος της και πρόεδρος της επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Ομιλητής θα είναι ο δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με θέμα: «Η αποκρυπτογράφηση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή». Η διακεκριμένη πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου, θα αποδώσει ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο: «Βάκχος, Nύμφες, Σάτυροι». Ξεκινώντας από την κάτοψη του αρχαίου θεάτρου και τις μυθολογικές παραστάσεις των αρχαίων νομισμάτων στην Χάρτα, το πρόγραμμα αναδεικνύει την σχέση του θεάτρου με τον θεό Διόνυσο και τον παιδευτικό ρόλο της αρχαίας κληρονομιάς, ως συντελεστή διαμόρφωσης της ιστορικής συνείδησης και της αυτογνωσίας των Ελλήνων, σύμφωνα με τις ιδέες του Ρήγα. Θα ακουστούν έργα των Fr. Couperin, L.Cl.Dandrieu, H. Farjeon, P. Juon, S. Bortkiewicz.

Το χειροτεχνικό έργο της «Χάρτας της Ελλάδος» θα εκτίθεται εντός του Μουσείου (αίθουσα 8) και θα είναι επισκέψιμο καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 08.30-15.30. Διάρκεια έκθεσης 21 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Θα τηρούνται όλα τα πρωτοκόλλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο. Παρακαλούνται οι παρευρισκόμενοι να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της ΕΦΑ Μαγνησίας για την κίνησή τους στον χώρο της αυλής και στις αίθουσες του Μουσείου.

Με την προτροπή των διοργανωτών, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ και των υγειονομικών αρχών.

Σημειώνεται ότι στην αυλή του Μουσείου, θα υπάρχουν καθίσματα με τις προβλεπόμενες αποστάσεις για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Για το λόγο αυτό πρέπει να δηλωθεί η επιθυμία προσέλευσης στην εκδήλωση στο τηλέφωνο 2421025285, από αύριο Δευτέρα 19 έως την Τετάρτη 21 Ιουλίου κατά τις ώρες 09.00-13.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου